Nezadovoljni odlukama
27

I to se dešava: Francuske diplomate stupile u generalni štrajk zbog Macrona

M. G.
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Francuske diplomate stupile su u generalni štrajk danas, prvi put u 20 godina u znak protesta zbog uočenog nedostatka priznanja, manje sredstava i reformi koje je potaknuo predsjednik Emmanuel Macron, a za koje kažu da bi mogle naštetiti globalnom ugledu Francuske.

Na stotine diplomatskog osoblja u zemlji i inostranstvu, uključujući i neke ambasadore, učestvovalo je u akciji koju su gurali mladi državni službenici ministarstva inostranih poslova. Mnogi su objavili na društvenim mrežama kako bi pokazali podršku, koristeći hashtag # Diplo2metier (profesionalni diplomata).

"Odbrana interesa Francuske i služenje Francuskoj nije improvizovana", napisao je francuski generalni konzul u San Francisku na Tviteru. "Nema sumnje da moramo reformisati i ojačati našu diplomatiju, ali ne i izbrisati je", rekao je diplomata sa 18 godina staža.

Štrajk dolazi u lošem trenutku za Macrona, reizabranog u aprilu, koji je nastojao da igra vodeću ulogu u odgovoru Evropske unije na rusku invaziju na Ukrajinu. Francuska je predsjedavajuća EU do kraja juna.

Štrajkači protestiraju protiv reformi javnog sektora koje je pokrenuo Macron, a koje bi promijenile strukturu diplomatskih karijera. Ali oni su takođe zabrinuti zbog višegodišnjih rezova budžeta zbog kojih je broj zaposlenih pao za oko 20 posto od 2007. godine.

"Postoji zamor pred stalnim pritiskom međunarodnih i evropskih vijesti, što znači da se od nas uvijek traži da učinimo više kada imamo manje sredstava", rekao je visoki diplomata u Parizu.

Francuska ima treću po veličini diplomatsku mrežu na svijetu sa oko 1.800 diplomata i oko 13.500 zvaničnika koji rade u ministarstvu vanjskih poslova.

Zvaničnici ministarstva rekli su da će reforme sačuvati diplomatsku profesiju i karijere.

Prošle Macronove optužbe da su diplomate ponekad radile protiv izvršne vlasti i osjećaj da se rad ministarstva vanjskih poslova zanemaruje također nisu dobro propali.

"Francuske diplomate su odane dušom i tijelom, ali su prezaposlene, nedovoljno plaćene i nemaju dovoljno osoblja", rekao je francuski ambasador u Azerbejdžanu Zacharie Gross na Twitteru, prenosi Reuters.