BiH
0

I švedski "Volvo" želi biti dio projekta koridora 5C

Avaz/Sa-X
Nakon američko-turske korporacije "Behtel Enka", zatim Japanske banke za međunarodnu saradnju (JBIC), čiji direktor Nakata Riosuke dolazi sutra u Sarajevo, interes za učešće u projektu "Autoput na koridoru 5C" izrazila je i švedska autokompanija "Volvo", potvrdio je za "Dnevni avaz" Adnan Terzić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

"Prvi razgovor sa švedskim ponuđačem je obavljen i Volvo je spreman povoljno dati bh. firmama na lizing mašine potrebne za gradnju autoputa. Sve ovo ide u prilog činjenici da se polako slaže mozaik oko koridora 5C" - kaže premijer Terzić.

Komentirajući najavljenu posjetu delegacije JBIC-a, podsjeća da je Vlada Japana putem ove institucije od potpisivanja Dejtona pa do danas realizirala mnoge važne projekte u BiH i tako postala drugi donator naše zemlje.

"U februaru, prilikom posjete Vladi Japana i njenom premijeru, obišli smo i prostorije JBIC-a i razgovarali sa njegovim čelnicima. Još tada smo razgovarali o načinima buduće saradnje, a već u ponedjeljak očekujem nastavak tih pregovora. A, uz priču o dionicama koridora 5C vjerovatno će biti govora i o nekim drugim infrastrukturnim projektima." - dodao je Terzić.

Premijer Terzić kazao je da, bez obzira na sve ponude, BiH i dalje razmišlja da dio autoputa na koridoru 5C gradi svojim sredstvima, prenosi Avaz.

"Uskoro ću razgovarati i sa predstavnicima MMF-a. Želimo pregovarati o mogućnosti da nam dozvole da se zadužimo i da država sama gradi autoput ili bar jedan njegov dio." -otkrio je Terzić za Avaz.

Terzić naglašava da kod potencijalnih investitora vlada ogromno interesovanje za najavljenu međunarodnu konferenciju na kojoj će se promovirati koridor 5C. "Očekujemo veliki broj predstavnika svjetskih kompanija, Svjetske banke (WB), evropskih i islamskih banaka. Uskoro je i godišnja skupština WB u Washingtonu. Tamo ću još razgovarati sa zvaničnicima ove institucije šta se može konkretno uraditi kada je riječ o autoputu." - zaključio je on.