BiH
17

I sutra pljuskovi i grmljavina, prestanak padavina tek od petka

Piše: L. Č.
U protekla dva dana širom BiH i regije dešava se scenarij sličan onome iz maja - mnogi su gradovi i mjesta opet pogođeni poplavama, a meteorolozi nastavak padavina najavljuju tek u sljedećem periodu

"Vrijeme se može prognozirati za period do pet dana, a nakon toga je sve podložno promjenama. U narednom periodu bi trebalo biti toplije, pa ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati", komentirala je stanje sa poplavama u razgovoru za Klix.ba Ismira Ahmović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Danas je u našoj zemlji preovladavalo oblačno vrijeme sa kišom, a najviše padavina je bilo u Tuzli (oko 83 milimetra), u Sanskom Mostu (46), Gradačcu (42), Zenici (40), Mostaru (34), Ivan Sedlu (27), Bihaću (14), Livnu (13), Bjelašnici i Sarajevu (12), Bugojnu (5).

Sutra nas također očekuju intenzivnije padavine u centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne, a u petak kratkotrajniji pljuskovi i smanjenje padavina.

"Tokom vikenda postoji mogućnost kratkotrajnih lokalnih pljuskova, a kao što smo već vidjeli u proteklom periodu, čak i najmanje padavine mogu predstavljati veliki problem", dodala je Ismira Ahmović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Vremenske (ne)prilike do kraja sedmice

U četvrtak, 7. augusta, u Bosni i Hercegovini se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom prijepodne u sjevernim i sjeveroistočnim predjelima. Tokom dana u ostalim predjelima također kiša, pljuskovi i grmljavina, a intenzivnije padavine se očekuju u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost i povećanjem oblačnosti u Hercegovini, gdje su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnje temperature od 12 do 19 stepeni, na jugu zemlje do 21, a najviša dnevna od 21 do 29 stepeni. Tokom sutrašnjeg dana, očekivana količina padavina bit će od 10 do 25, lokalno oko i iznad 30 milimetara.

U petak, 8. augusta se u Bosni očekuje umjereno, poslijepodne pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. U Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnje temperature od 12 do 19, na jugu zemlje do 12 stepeni. Najviša dnevna od 22 do 30 stepeni.

"Uz povoljne biometeorološke prilike, duže sunčane periode i stabilnije vrijeme, tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. Tokom dana neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i štetnog UV zračenja. Poslijepodnevni sati će proteći uz izraženiji osjet sparine, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti u tom periodu", savjetuju iz FHMZ BiH.

U subotu, 9. augusta se u BiH očekuje umjereno oblačno vrijeme, s povećanjem oblačnosti, u sjevernoistočnim područjima mogući i kratkotrajni lokalni pljuskovi. U Hercegovini sunčano vrijeme uz mjestimičnu malo do umjerenu oblačnost. Jutarnje temperature od 11 do 15, na jugu zemlje do 22, najviša dnevna od 23 do 33 stepena.

Slično vrijeme se očekuje i u nedjelju, 10. augusta, a od petka će biti malo toplije, najavljuju meteorolozi.