|

I Srednjobosanski kanton kreće u reviziju diploma uposlenih u državnim institucijama

I Srednjobosanski kanton kreće u reviziju diploma uposlenih u državnim institucijama
3
M. N.
4.10.2019. u 11:39
5
komentara
3

dijeljenja
I Srednjobosanski kanton kreće u reviziju diploma uposlenih u državnim institucijama
Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je zaključak kojim se nalaže rukovoditeljima svih kantonalnih ministarstava i drugih tijela kantonalne uprave SBK, javnih preduzeća i javnih ustanova, da pokrenu postupak revizije diploma svojih uposlenika.
Zaključak je donesen na posljednjoj sjednici Vlade u Travniku koja je održana 3. oktobra, a na prijedlog ministarstva obrazovanja SBK.

Inicijativu za ovo je pokrenuo zastupnik SDA u Skupštini SBK Elvedin Mušanović u aprilu ove godine. U izjavi za Klix.ba tada je rekao da svako ko je krivotvorio ovakav dokument, bez obzira na to iz koje stranke dolazi ili na kojoj je funkciji, treba odgovarati i snositi sankcije."Na tragu dešavanja afere 'Diploma', u kojoj je jedan od sudionika iz Fojnice, a ovdje imamo veliki broj privatnih obrazovnih institucija, bilo bi dobro da se to provjeri. Za sada nemamo informacija da je Tužilaštvo SBK pokrenulo postupke protiv nekoga, ali uputit ću im pitanje da li su poduzimali išta kada je riječ o ovom problemu. Ukoliko nisu, uputit ću inicijativu da to učine, jer su to trebali uraditi po službenoj dužnosti", kazao je Mušanović.

Podsjetimo, u januaru ove godine Žurnal.ba je razotkrio kako funkcioniše školovanje u Medicinskoj tehničkoj školi iz Sanskog Mosta te da se diploma može dobiti za 17 dana. Za sarajevsku regiju bio je zadužen Senad Pehlivanović iz Fojnice.Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je isti zaključak na prošloj sjednici, a rok Radnom tijelu za borbu protiv korupcije za pripremu procedure i načina provjere diploma je osam dana.

U januaru ove godine Vlada FBiH usvojila je inicijativu Ministarstva obrazovanja FBiH o pokretanju revizije diploma svih uposlenih koji primaju plaće iz budžeta FBiH te su pozvali vlade kantona, gradove i općine da urade isto.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...