Istanbul
0

VIDEO / I Špirić na meti demonstranata

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić našao se danas na meti demonstranata koji u Istanbulu protestuju za vrijeme održavanja godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Na vozilo u kojem su se nalazili Špirić i šef njegovog kabineta Gordana Živković bačen je "molotovljev koktel".

"Niko od članova  delegacije BiH, koji su se nalazili u dva automobila,  nije povrijeđen", izjavio je Srni Špirić. 

Prema njegovim riječima, incident se dogodio  na putu između kongresnog centra i hotela. 

"Kada smo se vraćali prema hotelu   naišli smo  na proteste,  stvorena je velika gužva, bačeni su 'molotovljevi kokteli'  na VIP vozila, ali je na svu sreću sve  završeno bez posljedica", rekao je Špirić i dodao da će konzulat BiH o ovom incidentu zatražiti zvanične informacije od turskih vlasti. 

O  incidentu su obaviještena ministarstva inostranih poslova BiH i Turske. 

Špirić je naveo da sastanke  MMF-a i Svjetske banke često prate protesti i zaključio da su učesnici samita u Istanbulu  bezbjedni. 
Policija je  u Istambulu suzavcem i vodenim topovima intervenisala kako bi rastjerala demonstrante koji su se okupili na trgu Taksim u centru grada.  Više mladih ljudi postavilo je barikade od metalnih kontejnera i metalnih kolica iz supermarketa i bacalo molotovljeve koktele.

Demonstranti, uglavnom studenti i gimnazijaci, okupili su se na poziv ljevičarskih organizacija i sindikata uzvikujući parole "MMF prijatelj vlasnika, neprijatelj radnika", "Moguć je drugi svijet", "Vaša demokratija je diktatura, vaša ekonomija je ropstvo, odlazite banditi".