Pogrebne usluge
1

I smrt je u BiH preskupa

Piše: Danijela Galijašević
Za najjeftiniju i najobičniju sahranu, pod uslovom da se za nju odvajalo po pet maraka mjesečno, treba štedjeti punih 13 godina! Postavlja se pitanje koliko je onih kojima je 5 KM cifra koju ne mogu ostaviti na stranu? Kod muslimana, ali i kod pripadnika drugih konfesija, novac koji moraju odvojiti za sahranu mnogima predstavlja luksuz.

Pogrebna preduzeća koja djeluju na području Kantona Sarajevo saglasna su u jednom, a to je da su cijene njihovih usluga, uzimajući u obzir troškove koje imaju pri organiziranju sahrana i dženaza umrlih, manje od onih koje naplaćuju vjerski službenici.

Smatraju da sam čin sahrane ili dženaze nije moguć bez prisustva sveštenika ili imama, koji za svoje usluge uzimaju puno više nego što bi trebali.

Sarajevske "Bakije" su udruženje sa osamdesetogodišnjom tradicijom koje vrši organiziranje pokopa, a u skladu sa islamskim propisima i običajima, te opslužuje oko 15.000 domaćinstava, što znači da imaju oko 50.000 članova.

"Za najjeftiniju dženazu treba odvojiti oko 950 KM. U tu cijenu uključena je dostava opreme i umrlog, prevoz na području Sarajeva, tabut, nasloni, ćefini, basluk, dok nisu uključene usluge kao što su klanjanje dženaze, gasuljenje, iskopavanje zemlje na Barama i Vlakovu, te osmrtnice", kazao je za Sarajevo-x.com Asim Mahmutović iz "Bakija".

U Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo kazali su nam kako je članstvo u ovoj organizaciju na dobrovoljnoj bazi, ali da ono sa sobom nosi velike pogodnosti.

"Ako neko nije član Medžlisa, potrebno je za klanjanje dženaza-namaza izdvojiti 640 KM. Ali, nasuprot ovome, ako se radi od našem članu, koji je samo jednu godinu uplaćivao iznos od 36 KM, porodica rahmetlije mora izdvojiti oko 320 KM za dženazu koja podrazumijeva prisustvo imama, te dvije bule koje uče tevhid. Redovnim uplaćivanjem članarine svake godine ovaj iznos se smanjuje", ističe Ismet Milušić, referent za vjerska pitanja Medžlisa IZ Sarajevo.

"Pokop" Sarajevo naplaćuje i do 4.000 KM

Troškovi sahrane na grobljima kojima upravlja KJKP "Pokop“ iznose od 700 do 4.000 KM, ovisno o kvalitetu sanduka kojeg odaberu članovi porodice.

"Mi nudimo 15 vrsta sanduka, tako da cijena varira od 300 do 3.600 KM. Napominjem da Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i raseljena lica KS snosi troškove ukopa onih osoba koji su bili korisnici socijalne pomoći", ističe Šefik Vatreš iz "Pokopa“.

On dodaje da se posljednji ispraćaj umrle osobe može obaviti i iz Komemorativnog centra Bare u kojem je instaliran video nadzor sa pratećim uređajima, tako da ceremoniju može pratiti svako putem njihove web stranice.

U Hrvatskom pogrebnom društvu "Sv. Anto" kazali su nam da dio usluga, kao i oprema potrebna za ceremoniju ukopa košta oko 900 KM.

"Pod opremom podrazumijevamo križ, sanduk, pokrov i mjesto ukopa na gradskom groblju u Vlakovu, a u cijenu je uračunat i prevoz na području Kantona Sarajevo. Katolički vjerski obredi koji su u nadležnosti župa kreću se oko 80 KM za sveštenikov izlazak na groblje, plus misa zadušnica, te je cijena cijelog obreda 100 KM", izjavila je Marija Lovrić, rukovoditeljica stručne službe.

Ako ste pripadnik pravoslavne vjeroispovjesti trebate znati da, prema riječima Mitra Tanasića, sekretara Dabrobosanske mitropolije, oni nemaju cjenovnik usluga i da ožalošćeni prema svojoj volji novcem nagrađuju mitropolita.

Iz javnog preduzeća "Sv. Marko", pod čijom je upravom groblje na Vracama, tvrde da kopanje rake, betoniranje grobnice, prevoz i rezervacija grobnog mjesta ne košta više od 740 KM.

"Ako se radi o umrloj osobi koja je za života rezervisala mjesto ukopa na drugoj lokaciji ili u porodičnoj grobnici, ovaj iznos je upola manji", kaže v.d. direktora Mladen Matović.

Kremiranje najjeftinije

Za one koji ne žele ili pak nemaju novaca za ovakve ukope, postoji alternativa, a ona je kremiranje. Iz Gradskog groblja "Visoko" tvrde da ovakav proces, koji se sastoji od sagorijevanja tijela u posebnoj peći iz koje se pepeo, nastao od ljuskih ostataka, sprema u urnu, i ne košta puno.

"Cijena kremiranja kreće se oko 123 KM. Porodica se može opredijeliti za rozarijum, gdje ima mjesta za četiri urne, ili za kolumbarijum, odnosno mjesto u zidu gdje mogu stati dvije urne. Naknadno se plaćaju troškovi prevoza i grobno mjesto. Nasuprot ovakvom načinu pokopa, troškovi dženaze iznose oko 990 KM, ako je osoba umrla na našem području, dok prevoz iz kliničkih centara u Sarajevu ili Zenici do Visokog košta oko 131 KM", ističe direktor GG "Visoko" Asmir Hodžić.

Da bi se pokojnik ili rahmetlija dostojansveno sahranio treba izdvojiti oko 1.500 KM, bez naknadnih troškova kako što su postavljanje nišana ili spomen-ploča.

"U BiH godišnje umire oko 52.000 ljudi i svi oni zaslužuju pokop. Nasuprot javnih komunalnih preduzeća pojavio se veliki broj privatnika koje se bave ovom djelatnošću, a koje zbog osjetljivosti posla niko ne provjerava. Nisam protiv konkurencije, naprotiv, ali ovakav način rada ostavlja prostora za utaju poreza i prevare", smatra Hodžić.