Nakon istupa Tromp
251

I SDP traži od tužilaštva da preispita odgovornost za propast revizije tužbe protiv Srbije

B. R.
Za SDP je Izetbegović odgovoran za propast revizije tužbe protiv Srbije (Foto: M. O./Klix.ba)
Za SDP je Izetbegović odgovoran za propast revizije tužbe protiv Srbije (Foto: M. O./Klix.ba)
U SDP-u traže da tužilaštvo, nakon medijskih istupa Nevenke Tromp, analizira pitanje propale revizije tužbe za genocid protiv Srbije.

"SDP smatra da je krajnje vrijeme da se u potpunosti rasvijetle sve okolnosti oko neuspjeha revizije presude za genocid u Srebrenici te uloga ključnih aktera ovog procesa koji su vodili kadrovi SDA. U svjetlu novih događanja i informacija koje su izašle na vidjelo, smatramo da je utvrđivanje činjenica i odgovornosti za propast revizije presude od historijske važnosti za Bosnu i Hercegovinu", istakli su.

Ovoj stranci je posebno indikativan podatak da je SDA, kako su naveli, nagradila pojedince koje je predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović javno proglasio krivcima za propast nikad obnovljene tužbe protiv Srbije za genocid.

"Upravo je Izetbegović lično za propast tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid direktno optužio svoje savjetnike, zbog davanja netačnih informacija i pogrešnih savjeta. Ti savjetnici nisu politički sankcionirani, nego su promovisani na najviše državne funkcije, uključujući pozicije zamjenika državnog ministra i nove savjetničke pozicije", tvrde.

Podatak da je uoči, kako su naglasili, famoznog sastanka u Vijećnici SDA poslala emisare predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ga "umire" i potvrde da od obnavljanja procesa za genocid nema ništa, posebno je zabrinjavajući.

"Taj podatak ukazuje na tješnju i iskreniju saradnju SDA sa državnim vrhom Srbije nego sa državnički orijentiranim strankama u Bosni i Hercegovini. Ovi navodi nikada nisu argumentovano demantovani. Naprotiv, iz Vučićevog istupa i nevjerovatnog Izetbegovićevog objašnjenja da je slao emisare kako bi Vučića uvjerio da nije riječ o tužbi protiv ove nego protiv neke druge Srbije, ove tvrdnje sve više dobijaju na značaju", ocijenili su u SDP-u.

Zatražili su reakciju institucija nakon medijskih istupa dugogodišnje saradnice Haškog tribunala i profesorice na Univerzitetu u Amsterdamu Nevenke Tromp.

"Posljednji istup Tromp na ovu temu, umjesto politikantskog prepucavanja i diskvalifikacija, zavređuje ozbiljnu analizu i pažnju institucija. Bez prejudiciranja tačnosti navoda, očekujemo da pravosudni organi ispitaju navode Tromp i utvrde da li je bilo svjesnog, namjernog sinhronizovanog blokiranja revizije presude za genocid u Srebrenici od svih najviših političkih dužnosnika i tada vladajuće koalicije SDA-SNSD-HDZ", potcrtali su.

Kako su saopćili iz SDP-a, ako se tvrdnje pokažu istinitim, svi uključeni trebaju odgovarati za svoje postupke kojim su nanijeli štetu interesima države te onemogućili žrtvama genocida ostvarenje temeljnog prava na pravdu i reparaciju, barem u mogućoj mjeri.

Reakciju tužilaštva po ovom pitanju ranije su zatražili i u NS-u, djelovanje Izetbegovića po ovom pitanju ponovo su osudili u NiP-u. Tromp je prošle sedmice proglašena počasnom građankom Kantona Sarajevo, a zbog čega su nezadovoljni u SDA. Kao razlog nezadovoljstva istakli su pojedine konstatacije Tromp u izvještaju o genocidu u Srebrenici za koje su ocijenili da nisu prihvatljivi.