BiH
0

I SDP i SDA očekuju mjesto gradonačelnika Sarajeva

FENA
Stranka demokratske akcije BiH i Socijaldemokratska partija BiH osvojile su najviše glasova u četiri sarajevske gradske općine i u obje ove stranke sada očekuju da im pripadne mjesto gradonačelnika.

Budući da se Gradsko vijeće Sarajeva, kao i gradonačelnik, biraju putem općinskih vijeća, obje ove stranke trebat će podršku i drugih stranaka koje su u sarajevskim gradskim općinama osvojile vijećnička mjesta.

  • SDP definitivno očekuje mjesto gradonačelnika Sarajeva, kazao je Feni glasnogovornik ove stranke Damir Mašić.

Prema njegovim riječima, SDP je jedina stranka koja je u četiri sarajevske općine zabilježila veliki rast u odnosu i na lokalne izbore 2004. i opće izbore 2006. godine.

Mašić je naveo da su četiri kandidata SDP-a za načelnike sarajevskih općina dobili 7.000 glasova više od kandidata SDA, što je direktna poruka građana Sarajeva koga bi željeli vidjeti na mjestu gradonačelnika. Međutim, u SDP-u smatraju da je još rano govoriti o kandidatu za to mjesto.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić smatra da SDA ima moralno i legitimno pravo na mjesto gradonačelnika budući da će imati najveći broj vijećnika u sarajevskim gradskim općinama. On podsjeća da su i druge stranke iznosile taj princip.

Zukić je naglasio da je evidentno da će pri izboru vijećnika za Gradsko vijeće biti potreban dogovor svih političkih stranaka.

  • SDA je spremna da o tome i o svemu ostalom razgovara s predstavnicima svih političkih partija koje su dobile mandate i pritom smatra da ne treba potcijeniti nijednu stranku, kazao je Zukić.

Peđa Kojović, član Izvršnog odbora Naše stranke, koja je ušla u općinska vijeća sve četiri gradske općine, rekao je da ova stranka još očekuje konačne rezultate, ali kao što je obećala u predizbornoj kampanji ići će samo u koalicije "dobrih ideja".

  • To znači da ćemo podržati samo one kandidate za koje smatramo da su stručni i moralni, poručio je Kojović.

I Bosanskohercegovačka patriotska stranka - Sefer Halilović sada će imati vijećnike u sve četiri gradske općine. Predsjedniik Sarajevsko-goraždanske regije BPS-a Almir Gredić kaže da će ova stranka napraviti analizu svojih izbornih rezultata i na osnovu toga zauzeti stav.

Gredić je naglasio da će za opredjeljenje BPS-a biti presudan kandidat i program koji će ponuditi.

Za BPS je ključan prosperitet grada Sarajeva, naglašava Gredić, te poručuje da će ova stranka voditi računa da i u ovom slučaju ispuni svoje predizborno obećanje građanima izraženo kroz slogan "Poštenje i pravda".