BiH
0

I SDA prihvatila građansku platformu GROZD-a

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) prihvatila je Građansku platformu GROZD-a, čime je ukupan broj stranaka koje su prihvatile ovu platformu dostigao 36, saopćeno je iz GROZD-a.

Još 11 stranaka u BiH registriranih za oktobarske izbore, nije prihvatilo građansku platformu. Među njima i parlamentarne stranke poput SDS-a, SNSD-a, HDZ-a.

Prihvatanje Građanske platforme GROZD-a predstavlja ispit političke mudrosti za stranke u BiH. Predstavnici stranaka u predizbornim kampanjam tvrde kako zastupaju interese građana. Najbolji način da to konkretno dokažu i pokažu svim građanima BiH, i onima koje tvrde da zastupaju, je prihvatanje Građanske platforme. Dvanaest zahtjeva građana BiH su najveći prioriteti i problemi sa kojima "obični" građani u BiH žive, i njihovo prihvatanje je minimum dostojanstva i poštenog odnosa političkih partija prema građanima BiH, istakao je Ševko Bajić, iz pokreta GROZD.

Tridesetšest stranaka koje su prihvatile Građansku platformu su se obavezale da će u svojim predizbornim programima ponuditi odgovor na pitanje kako namjeravaju riješiti 12 zahtjeva građana i da će nakon izbora svojim djelovanjem u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti prioritetno raditi na sprovedbi 12 ciljeva iz Građanske platforme.

Od 36 stranaka dvije stranke su samo djelimično prihvatile Građansku platformu Stranka PDP - Partija demokratskog progresa RS-a (Zahtjeve 1,2,3,4,5,6,7,8 i 11) i stranka HDU - Hrvatska demokratska Unija BiH (Zahtjeve 1,4,6 i 8).

Ovih 12 zahtjeva građana predstavljaju suštinu Građanske platforme koju je usvojilo i podržalo preko 400 predstavnika nevladinih organizacija, penzionera, sindikata, udruženja nezaposlenih, štediša, udruženja mladih, žena, poljoprivrednih proizvođača, a svojim potpisom podržalo skoro 400.000 građana BiH, što pokret GROZD čini najmasovnijim građanskim pokretom u BiH.