{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I Rusija u konsultacijama za novog visokog predstavnika

F
28.1.2009. u 14:38
0
4
I Rusija u konsultacijama za novog visokog predstavnika
0
I Rusija u konsultacijama za novog visokog predstavnika
Aktuelna politička pitanja u BiH, nakon odluke o odlasku Miroslava Lajčaka s mjesta visokog predstavnika, bila je jedna od tema razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i ambasadora Ruske Federacije u BiH Konstantina Šuvalova.
Ambasador Šuvalov je informirao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o poziciji Ruske Federacije u vezi s ovim pitanjem i izrazio očekivanje da će procedura imenovanja novog visokog predstavnika ići u skladu s Dejtonskim sporazumom i praksom kako je to bilo i ranije, prilikom imenovanja aktuelnog visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH.

On je istakao da će Rusija aktivno učestvovati u procesu konsultacija prilikom imenovanja novog visokog predstavnika u BiH.

Dvojica sagovornika su izrazila očekivanje da ovaj proces neće usporiti tranziciju Ureda visokog predstavnika u specijalno predstavništvo Evropske unije.

Oni su pozdravili napredak trojice lidera u pregovorima s posljednjeg sastanka u Banjoj Luci, posebno onih tačaka tog sporazuma koje se tiču ispunjavanja uvjeta BiH za tranziciju OHR-a i napredak zemlje na putu evropskih integracija.

Predsjedavajući Radmanović je naglasio da je sada najvažnije principe toga dogovora konkretizovati u odgovarajuća zakonska rješenja koja bi dobila većinsku podršku u parlamentu BiH, što bi nas približilo ispunjavanju poznatih uvjeta iz paketa pet plus dva.

Na kraju, dvojica sagovornika razmijenili su mišljenja i o pitanjima snabdijevanja gasom BiH, kako trenutno, tako i dugoročno, radi unapređenja bilateralne saradnje, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: