{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I Rusija u konsultacijama za novog visokog predstavnika

F
28.1.2009. u 14:38
0
4
I Rusija u konsultacijama za novog visokog predstavnika
0
I Rusija u konsultacijama za novog visokog predstavnika
Aktuelna politička pitanja u BiH, nakon odluke o odlasku Miroslava Lajčaka s mjesta visokog predstavnika, bila je jedna od tema razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i ambasadora Ruske Federacije u BiH Konstantina Šuvalova.
Ambasador Šuvalov je informirao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o poziciji Ruske Federacije u vezi s ovim pitanjem i izrazio očekivanje da će procedura imenovanja novog visokog predstavnika ići u skladu s Dejtonskim sporazumom i praksom kako je to bilo i ranije, prilikom imenovanja aktuelnog visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH.

On je istakao da će Rusija aktivno učestvovati u procesu konsultacija prilikom imenovanja novog visokog predstavnika u BiH.

Dvojica sagovornika su izrazila očekivanje da ovaj proces neće usporiti tranziciju Ureda visokog predstavnika u specijalno predstavništvo Evropske unije.

Oni su pozdravili napredak trojice lidera u pregovorima s posljednjeg sastanka u Banjoj Luci, posebno onih tačaka tog sporazuma koje se tiču ispunjavanja uvjeta BiH za tranziciju OHR-a i napredak zemlje na putu evropskih integracija.

Predsjedavajući Radmanović je naglasio da je sada najvažnije principe toga dogovora konkretizovati u odgovarajuća zakonska rješenja koja bi dobila većinsku podršku u parlamentu BiH, što bi nas približilo ispunjavanju poznatih uvjeta iz paketa pet plus dva.

Na kraju, dvojica sagovornika razmijenili su mišljenja i o pitanjima snabdijevanja gasom BiH, kako trenutno, tako i dugoročno, radi unapređenja bilateralne saradnje, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: