Banja Luka
221

I pomoćnik direktora Granične policije BiH bio na obilježavanju neustavnog praznika

D. Be.
Kulić (krajnje lijevo) prisustvom pokazao da ne poštuje presude Ustavnog suda BiH
Kulić (krajnje lijevo) prisustvom pokazao da ne poštuje presude Ustavnog suda BiH
Svečanoj akademiji povodom 9. januara, koji je Ustavni sud BiH dva puta proglsaio neustavnim praznikom, prisustvovao je i pomoćnik direktora Granične policije BiH Dragan Kulić.

On je time prekršio presudu Ustavnog suda BiH kao državni policajac te ispoljio političko opredjeljenje, što je također zabranjeno Zakonom o policijskim službenicima BiH.

Za sada nije poznato da li je direktor Granične policije BiH Zoran Galić pokrenuo postupak protiv svog pomoćnika, kao što je to uradio, naprimjer, ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Kao što je poznato, Ministarstvo odbrane BiH je u skladu s nadležnostima definisanim Zakonom o odbrani BiH pokrenulo postupak utvrđivanja činjenica, a koje se odnose na prisustvo pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na obilježavanju 9. januara, za koji je Ustavni sud BiH donio odluku da nije u skladu s Ustavom BiH.

Defileu su prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Gojko Knežević i komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH generalmajor Radovan Ilić. Pored toga, obilježavanju neustavnog Dana RS-a prisustvovali su i brigadir Milorad Krajšumović, komandant 3. pješadijskog puka (RS), i brigadir Zoran Dunović, zamjenik komandanta Komande podrške Oružanih snaga BiH za operacije.