BiH
0

I poljoprivrednici postavili šator ispred Vlade FBiH

FENA
Udruženje poljuprivrednika u BiH postavilo je danas šator ispred zgrade Vlade Federacije BiH u znak protesta zbog vladine politike prema poljoprivredi, priključivši se tako demobiliziranim borcima koji se pred zgradom Vlade nalaze već nekoliko sedmica.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Miro Pejić izjavio je novinarima da su se poljoprivrednici, koji već tri godine protestiraju ispred Zgrade institucija BiH, odlučili da šator postave i na ovom mjestu kako bi izrazili nezadovoljstvo, jer sa državnog nivoa im poručuju da svoje probleme moraju riješiti na entitetskom nivou.

Međutim, iako se ušlo u drugu polovinu godine, nijedna KM sa federalnog nivoa nije isplaćena u svrhu poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji.

Pejić je, također, naveo da se na državnom nivou proteklih dana putem zakona o zaštiti domaće proizvodnje pokušao riješiti problem u vezi sa odnosima sa susjedima Srbijom i Hrvatskom u sklopu CEFTA-e, "gdje trpimo ogromne gubitke". On je istaknuo da je za prvih pet mjeseci ove godine vanjskotrgovinski deficit zemlje iznosio 3,8 milijardi KM, što je porast u odnosu na prošlu godinu gotovo za 50 posto.

Ono što je novo, kazao je on, je to da su osim srpskih i hrvatskih stranaka ovaj put interese uvoznih lobija podržale SDA i SBiH, koje su odredile da se ovaj zakon odgodi do kraja godine "kako bi se sagledali efekti".

  • Dovoljno imamo efekata i argumenata, pa se sada pitamo koji je razlog zašto SDA brine za uvozni lobi dok ima prazan proračun, probleme sa razvojačeniom braniteljima i drugim. Dok je proračun prazan štitimo interese susjeda i drugih država, a ne štitimo interese domaće proizvodnje, upozorio je Pejić, dodajući da CEFTA ostavlja mogućnost potpisnicima da zaštite svoju proizvodnju.

Navodeći kako cilj poljoprivrednika danas nije bio neko masovno okupljanje ili izazivanje revolta, nego da se teži realizaciji zahtjeva na način kakav je započet prije više od tri godine pred Zgradom institucija BiH.

Međutim, ukoliko ne dođe do aktivnosti na rješavanju problema poljoprivrednika, onda će oni krenuti u drugačiji vid prosvjeda. To uključuje blokadu prometnica, graničnih prijelaza i institucija koje poljoprednici smatraju odgovornim, rekao je Pejić.