{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I PIC za produžetak mandata Inzku?

S
22.2.2010. u 21:37
0
5
I PIC za produžetak mandata Inzku?
0
I PIC za produžetak mandata Inzku?
Brisel
Ministri EU danas su u Briselu produžili dio mandata visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku za koji on odgovara Uniji, dok će drugi dio mandata produžiti Vijeće za provedbu mira (PIC) na predstojećoj sjednici u Sarajevu, javio je dopisnik Srne iz Brisela.
Mandat Inzka kao predstavnika EU u Uniji je produžen automatizmom, a važiće osam mjeseci ili dok ne počne funkcionisati služba spoljnih poslova EU kojoj je na čelu Catherine Ashton, rekao je za Srnu evropski izvor.

Ukoliko ova služba bude uspostavljena ranije, prestaće važiti Inzkov mandat, jer kad nova služba spoljnih poslova EU počne sa radom, tada će se promijeniti i način biranja, a možda i još neki elementi izbora visokih predstavnika ili specijalnih izaslanika EU, rekao je Srnin izvor.

Međutim, zemlje okupljene u PIC-u u Sarajevu produžiće i mandat Inzka kao predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Srnin sagovornik kaže da su se sve zemlje članice PIC-a o ovome saglasile i da se ne očekuju nikakvi zastoji ili problemi o produženji mandata Inzku. Austrijski diplomata tako će nastaviti da ima dva mandata u BiH.

Nova evropska služba spoljnih poslova u nastojanju biće jaka diplomatska ispostava Brisela, i tek tada će visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton, razviti sve mogućnoti koje joj pruža Lisabonski ugovor.

Za sada oko BiH postoji jedino konsenzus da se sačuva stabilnost u predizbornoj godini, saznaje Srna od više evropskih izvora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: