"Žene Srebrenice"
0

I ovog 11. mirni protesti na platou Pinge u Tuzli

Sarajevo-x.com
Predstavnici Udruženja građana "Žene Srebrenice" Tuzla okupit će se, i ovog jedanaestog u mjesecu u 12 sati na platou Pinge u Tuzli, odakle će kolona mirno krenuti do Gradske česme (Trg žrtava genocida Srebrenice) uz samo jednu poruku: "Istina nama, kazna zločincima", saopćeno je iz Udruženja.

"Pozivamo sve one koji žele pružiti podršku porodicama čiji su članovi nestali iz "zaštićene zone Srebrenica" da istraju u svojim zahtjevima da se ne zaboravi genocid koji su učinili zločinci u Srebrenici u julu 1995. godine pred očima čitavog svijeta, da nam se pridruže i pruže podršku porodicama čiji su članovi nestali iz "zaštićene zone Srebrenica" u julu 1995. godine", navode iz Udruženja.

Iz Udruženja podsjećaju da se mirni protesti organiziraju u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine "kad se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata".

"Nastala je četrnaesta godina od tragedije u Srebrenici, a zločinci se još slobodno kreću na prostorima Srbije, Crne Gore i RS-a, masovne i sekundarne grobnice još nisu ekshumirane, posmrtni ostaci još nepokupljeni po vrletima istočne Bosne, većina posmrtnih ostataka neidentifikovana", navodi se u saopćenju Udruženja građana "Žene Srebrenice" Tuzla.