Po starom Pravilniku
31

I ove godine u većini škola KS neetički prijem kandidata, direktori zapošljavaju svoju djecu

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U većini osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo završeni su konkursi za prijem radnika. Konkursi su provedeni po starom Pravilniku za koji su postojale brojne zamjerke jer "dozvoljava" neobjektivno i nepravedno zapošljavanje, što se u konačnici i pokazalo kad je izvršen prijem radnika.

Kako nam je rekao Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS, lakše mu je nabrojati škole gdje je sve izvršeno pravilno i objektivno, nego sve škole u kojima su se dogodile nepravilnosti.

"Pravilnik je subjektivan. Konstanto bilježimo neregularnosti kada je u pitanju Stari Ilijaš gdje se zapošljavaju stranački podobni i oni kojima treba uzvratiti uslugu. Žao mi je tih mladih ljudi. Imamo i ostale škole na kojima smo i ranije ukazivali jer nam redovno ljudi koji žele da se zaposle na regularan način prijavljuju te stvari", rekao je Sivro.

Spomenuo je i OŠ "Porodice ef. Ramić" u Semizovcu za koju je zaprimljena prijava da je direktor Šemso Pačariz zaposlio svoju kćerku iako je bilo više kandidata koji su na konkursu imali veći broj bodova. Time je oštetio kandidate koji su bolje kotirali do nje. Sivro ističe kako su svi konkursi provedeni po zakonu, ali da Pravilnik omogućava subjektivnost, što je promijenjeno u novom Pravilniku koji je stupio na snagu u petak, 8. septembra.

"Imamo i probleme u srednjim školama. Peta gimnazija je prekršila zakon jer je direktor te škole u okviru konkursa dao eliminatorna testiranja koja ne postoje u Pravilniku i zakonu. Pozivam sve direktore da javno progovore o nekvalitetu koji dolazi sa UNSA. Eliminatorno profesora koji su završili ovaj fakultet znači da se negira potpis rektora i dekana nastavničkog fakulteta. Volio bih da direktori počnu o tome pričati", kazao je Sivro.

Istakao je kako nisu samo direktori komisija problem, već i pojedini kandidati koji nisu korektni, što je bio slučaj u OŠ Safet-beg Bašagić.

"I u OŠ Zahid Baručija se kandidati prijave fiktivno pa odustanu ciljem da zaštite određene kandidate. Tako je i u još nekim školama. Treba i tome govoriti. Ko god ne radi po zakonu treba ga kazniti, a ko god radi nešto što je na granici ljudskog, moralnog i humanog treba ga prozvati imenom i prezimenom", rekao je Sivro.

Spomenuo je i slučaj u OŠ "Hilmi ef. Šarić" gdje, kako Sivro kaže, direktor želi zaposliti jednog kandidata koji tu radi već devet godina, ali nije dobio saglasnost od ministra Elvira Kazazovića te je odlučio da ne uopće ne raspiše konkurs.

"Postavlja se pitanje ko je kome nadređen - ministar školskom odboru ili obratno", rekao je Sivro.

Istakao je kako će škole koje još nisu rapisale konkurs, to učiniti po novom Pravilniku koji uklanja mogućnost neobjektivnog zapošljavanja i favoriziranja kandidata poručivši kako time obrazovanje u KS ide u pravednije i bolje sutra.