BiH
1

I ove godine ništa od gradnje auto-puta kroz BiH

Klix.ba
Gradnja auto-puta na dionici koridora 5C (Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Ploče) kroz BiH neće početi ove godine i to zato što prije toga mora da bude izgrađena projektna dokumentacija, izjavio je danas u Sarajevu ministar veza i saobraćaja BiH Branko Dokić.

Vlasti u Sarajevu su već obezbjedile 40-60 miliona konvertibilnih maraka na koliko je procjenjena vrijednost posla, javio je Radio Slobodna Evropa.

Ministarstvo je dobilo 20 ponuda kompanija iz Evrope i Sjedinjenih Država, zainteresovanih za izradu projektno-tehničke dokumentacije za autoput kroz našu zemlju, na koridoru 5-C. Resorni ministar Branko Dokić naglasio je da do kraja godine neće biti urađena kompletna dokumentacija, te da neće biti potpisan ni koncesioni ugovor, bez obzira na broj zainteresovanih koncesionara.

Postoji mogućnost da Bosna i Hercegovina vlastitim sredstvima gradi i koridor, i u tom slučaju će sa vlastima Republike Srpske i Federacije BiH biti definisan način izgradnje, pri čemu će kao inicijalna sredstva biti premija za korištenje GSM licence.