{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I ove godine nastavljaju se istraživanja Bosanske doline piramida

F
3.3.2008. u 18:39
0
0
I ove godine nastavljaju se istraživanja Bosanske doline piramida
0
I ove godine nastavljaju se istraživanja Bosanske doline piramida
Bosanska piramida Sunca
Ovogodišnja sezona istraživanja Bosanske doline piramida počet će 12. aprila i trajat će tradicionalnih 200 dana. Novu sezonu istraživanja, istuču iz pres službe Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", otvorit će spektakularna manifestacija "Srcem za piramide".
Istraživanje u 2008. dolazi nakon prošlogodišnjeg otkrića kompleksa podzemnih tunela koji se pružaju kilometrima ispod Doline piramida te enigmatske građevine u Vratnici s najvećim blokovima na Balkanu.

"Sezonu dočekujemo i s međunarodnom verifikacijom dosadašnjih rezultata koju su dali vodeći egipatski i ruski stručnjaci nakon posjete ovom kompleksu u Visokom", saopćeno je iz Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Zajednički organizatori manifestacije "Srcem za piramide", koja će otvorit novu sezonu istraživanja, bit će Općina Visoko, turistička zajednica, nevladin sektor Visokog i Fondacija. Načelnik Općine Visoko Munib Alibegović je, na sastanku organizatora, potvrdio da će ova manifestacija od ove godine postati tradicionalna i ući u Program najvažnijih godišnjih manifestacija Općine Visoko, uz "Visočko ljeto" i "Dane Zaima Muzaferije". Od sljedeće godine njeno trajanje bit će produženo na tri dana.

Načelno je dogovoren slijedeći Program manifestacije: posjeta arheološkim lokacijama/sondama na Bosanskoj piramidi Sunca, Bosanskoj piramidi Mjeseca, podzemnom tunelu KTK, kamenim građevinama u Vratnici (Toprakalija i Dolovi) i kompleksu podzemnih tunela Ravne te predavanje dr. Ivana Šimatovića o geometriji Bosanskih piramida.

Planirano je i odigravanje fudbalskog turnira između veterana fudbalskih klubova Velež, Željezničar, Čelik i Bosna na Gradskom stadionu, održavanje cjelodnevnog muzičkog koncerta na otvorenom; modne revije kreatora iz BiH, prodajna izložba slika u organizaciji ULUBIH-a, smotra i takmičenje kulturno-umjetničkih društava iz BiH, planinarska transverzala koja će obuhvatiti svih pet piramidalnih građevina u Bosanskoj dolini piramida.

Učestvovat će i članovi udruženja ribolovaca, rafting klubova, ferijalaca, izviđača, udruženja žena, starih zanata, likovne radionice, kluba ritmičke gimnastike.

Organiziranu posjetu otvaranju ovogodišnje arheološke sezone već su najavili predstavnici nevladinih organizacija iz Bjelovara koji s Visokim krajem marta postaje grad-pobratim, zatim planinari iz Osijeka, nekoliko organiziranih grupa ferijalaca i izviđača iz više gradova i dr., saopćeno je iz pres službe Fondacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: