BiH
2

I ove godine besplatni udžbenici za učenike u stanju socijalne potrebe u FBiH

Klix.ba
U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke danas su, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, potpisivani ugovori o sufinansiranju nabavke besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju devetogodišnju osnovnu školu u Federaciji Bosne i Hercegovine, u školskoj 2015/2016. godini.

Ugovore su potpisali federalna ministrica obrazovanje i nauke Elvira Dilberović i nadležni kantonalni ministri, odnosno predstavnici kantonalnih ministarstava obrazovanja. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u Budžetu za 2015. godinu osiguralo 650.000 konvertibilnih maraka za realizaciju ovog projekta, u kojem učestvuje svih deset kantona.

"Naš je cilj da svakom djetetu budu omogućeni približno isti uvjeti za sticanje znanja, odnosno stvoreni kvalitetniji uvjeti za odgoj i obrazovanje djece u FBiH. Posebno pozdravljamo činjenicu da je saglasnost za učešće u projektu i ove godine dalo svih deset kantonalnih ministara obrazovanja, a prema projekciji, sredstva će biti dovoljna za nabavku oko 65.000 udžbenika, čime bi trebalo biti obuhvaćeno gotovo 8000 učenika", naglasila je ovom prilikom federalna ministrica, te dodala:

"Novi udžbenici su i dalje skupi za većinu roditelja i bilo bi idealno da smo besplatne udžbenike mogli obezbijediti za svu djecu. Nažalost, naše su mogućnosti ograničene, a željeli smo što ravnopravnije realizirati ovaj projekat. Stoga smo ponovo odlučili da besplatne udžbenike dobiju djeca ugroženog socijalnog statusa na svim područjima".

Ministrica Dilberović je napomenula da je visina dodijeljenih sredstava određena uzimajući u obzir broj učenika, te socijalno-ekonomsko stanje kantona, kao korektivni faktor povećanja pripadajućih sredstava za Posavski, Bosansko-podrinjski i Kanton 10. Inače, na osnovu svih podataka i pokazatelja, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke sačinilo je Prijedlog raspodjele sredstava za nabavku besplatnih udžbenika, i to: Unsko-sanski kanton 81.510 KM, Posavski 12.025 KM, Tuzlanski 130.845 KM, Zeničko-dobojski 113.750 KM, Bosansko-podrinjski 8.450 KM, Srednjobosanski 75.400 KM, Hercegovačko-neretvanski 59.670 KM, Zapadnohercegovački 27.885 KM, Sarajevski 118.040 KM i Kanton 10 - 22.425 KM.

Radi efikasnije realizacije projekta, danas potpisanim ugovorima jasno su definirane sve obaveze kantonalnih ministarstava, koja su dužna pravovremeno nabaviti udžbenike od ovlaštenih izdavačkih kuća s područja BiH, a trebaju, izuzev udžbenika stranih jezika, biti štampani u BiH. Također, dužna su iz dodijeljenih sredstava nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika za kategoriju najugroženijih učenika u stanju socijalne potrebe, te ih dostaviti osnovnim školama najkasnije sedam dana prije početka školske 2015/2016. godine. Ukoliko neko kantonalno ministarstvo, iz bilo kojih razloga, ne realizuje nabavku udžbenika, obavezno je vratiti sredstava.

Inače, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je protekle godine za nabavku besplatnih udžbenika izdvojilo 1.745.000 KM, a u okviru ovog projekta omogućeno je 360.120 besplatnih udžbenika za 51.415 učenika dvetogodišnje osnovne škole u Federaciji BiH, saopćeno je iz ovog ministarstva.