BiH
594

I nakon nesreće u Raspotočju mladi rudar Belmin Fetić penziju želi dočekati u rudniku

Piše: E. M.
Belmin Fetić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Kada je 22-godišnji Zeničanin Belmin Fetić prvi put sišao u jamu Stranjani Rudnika mrkog uglja Zenica bio je najmlađi u pogonu. Preživio je nesreću koja se dogodila u rudniku Raspotočje, ali se nakon bolovanja vratio u pogon.

Belmin se nakon završetka srednje škole zaposlio u rudniku Stranjani, a sve je krenulo kada ga je otac pitao želi li raditi i svoj život provesti kao rudar. U razgovoru za naš portal ističe kako se tada nije bojao nesreća.

"Dok sam radio u jami Stranjani nisam se toliko bojao jer se radilo na oko 300 metara dubine i svaki dan sam jedva čekao da dođem na posao. Međutim, nakon tih nekoliko nekontroliranih eksplozija u Stranjanima nas su rasporedili u jame Raspotočje i Stara jama. U Raspotočju sam radio dva mjeseca, bilo je fino, a onda se dogodila nesreća", govori Fetić.

Ne želeći govoriti o detaljima nesreće i poteškoćama kroz koje je prošao on i njegova porodica, u nastavku razgovora 22-godišnji komorat govori kako je nakon 18 mjeseci na bolovanju dobio lakše radno mjesto.

"Sada sam van jame, a radio sam i u jami i moram reći da se zaista ispod zemlje radi punom parom. Ne može se ništa tek onako uraditi, ako ne radite to se primijeti. Uz sve to, plaće rudara su male i mizerne za posao koji se radi na dubini od jednog kilometra. Samo zamislite jedan kilometar pod zemljom", dodaje Fetić.

Belminu, kada je tek počeo raditi, kao najmlađem rudaru nije bio problem da se prilagodi starijim radnim kolegama. Većinu ih je poznavao jer mu je i otac radio u rudniku. Nažalost, zbog zdravstvenih poteškoća preminuo je na današnji dan 2014. godine.

Ovaj mladić ističe kako je u jami najbitnije čuvati sebe te da rudare više puta samo sekunda dijeli od smrti. Drago mu je što je uspio uskladiti mladalački život i posao koji donosi hljeb sa sedam kora.

"U početku su se prijatelji zaista interesovali kako izgleda taj posao, a kada su saznali da sam preživio nesreću u Raspotočju ostali su šokirani i od tada sigurno više cijene posao rudara", govori Fetić dok mu majka Ćazima u kesu stavlja obrok.

Belminova majka najbolje zna koliku težinu ima riječ "Sretno" koja se upućuje rudarima.

"Teško je zaista, mi smo preživjeli šok nakon nesreće i sada, hvala Bogu, ima drugo radno mjesto. Njegovu odluku o poslu nisam mogla promijeniti jer posla nema i sam je to prihvatio. Svaki njegov odlazak je težak, ali život ide dalje i Bog zna najbolje", kazala je.

Za kraj razgovora Belmin je istakao kako se nada da će dočekati i penziju u rudniku te da će njegove kolege u narednim godinama raditi u sigurnijim jamskim prostorijama, humanijim uslovima rada i biti adekvatno plaćeni za svoj rad.

"Sretan Dan rudara svim rudarima u Bosni i Hercegovini. Rudari sretno", poručio je Fetić.