Nastavak nastave
3

I nakon korone treba biti spreman: Škole u HNK zadržavaju online platforme "za svaki slučaj"

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu oko 500 mališana čeka odlazak u vrtić, a stotine maturanata nestrpljivo čeka odobrenje za oproštajnu zabavu na kraju školske godine.

Ovo nam je potvrdio ministar obrazovanja i nauke Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović u Centru za kulturu Mostar gdje je učestvovao na svečanosti primopredaje donacije od UNDP-a koji je donirao 45 digitalnih beskontaktnih toplomjera za predškolske ustanove u tom kantonu.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Zahvalivši se donatorima on je kazao kako je ova donacija veoma značajna s obzirom na činjenicu da se djeci svakodnevno mjeri temperatura u tim ustanovama, zbog organizacije rada i pridržavanja epidemioloških mjera od nadležnih institucija.

No naglasio je kako zbog tog načina rada veliki broj djece ne može ići u vrtić, što stvara problem brojnim roditeljima pa ih tako oko 500 čeka dodatno ublažavanje mjera prema kojima bi kapaciteti vrtića mogli primati više djece nego je to moguće sada.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Govoreći o kraju školske i akademske godine ministar Hadžović ističe da se ona uspješno privodi kraju putem online nastave, a vjeruje kako će biti omogućene i maturantske zabave.

"Mi smo ta pitanja kandidirali prema Kriznom štabu civilne zaštite HNK i ja očekujem da će se desiti pozitivne reakcije", kazao je ministar Hadžović.

Prijave i upisi ove godine, kako je pojasnio, vršit će se prema standardnom načinu prijava te je najavio nove smjerove u brojnim školama u skladu s potrebama tržišta rada.

Također je kazao da početak naredne godine, bez obzira na mogući drugi val epidemije koronavirusa, neće ugroziti obrazovni sistem.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Mi smo išli sistemom korak po korak kad se pojavila pandemija i uspješno smo implementirali program online nastave. Svi smo dobili zadovoljavajuću ocjenu i nadam se da je to iza nas. Ukoliko bude ponovo proglašena pandemija, već se pripremamo da prvi dan možemo reći - idemo online", pojasnio je Hadžović.

Zbog toga će se do kraja juna provesti edukacija s nastavnicima i Zavodom za školstvo te pokušati dodatno usavršiti online platforme.

"Ukoliko školska godina krene povratkom učenika u školske klupe, ove platforme neće izumrijeti. One će biti jedno dodatno sredstvo koje će koristiti našim nastavnicima i učenicima za razmjenu informacija", zaključio je Hadžović.