BiH
2

I na engleskom planinarsko-turistički vodič po planinama oko Sarajeva

FENA
Izdanje ,,Planinarsko-turističkog vodiča po planinama oko Sarajeva" na engleskom jeziku predstavljeno je danas u Centru za edukaciju i rekreaciju Husremovac, u Dejčićima.

Riječ je o jedinstvenoj publikaciji, čiji su autori Braco Babić i Drago Bozja. Izdavač je Fondacija za zaštitu Bjelašnice, Igmana, Treskavice i kanjona Rakitnice ,,ProBITR" Sarajevo.

Pored prepoznatljivog kulturno-historijskog naslijeđa Sarajevo je rijedak grad koji u svojoj neposrednoj blizini ima planine čiji vrhovi dostižu više od 2.000 kilometara. Trebević, Bukovik, Crepoljsko, Igman, Bjelašnica, Visočica, Bitovnja, Jahorina, Romanija i Treskavica pružaju bezbroj mogućnosti za sportsko-rekreativne aktivnosti i uživanje u prirodi.

Vodič omogućava upoznavanje najljepših predjela spomenutih planina, upute za dolazak do povijesnog grada Bobovca, Bijambarske pećine i vodopada Skakavac. U okviru Vodiča prikazana je i povijest razvoja organiziranog planinarstva u Sarajevu, s tradicijom dužom od 110 godina. Pored toga Vodič nudi detaljne opise predloženih tura za planinarenje, odabrane fotografije te savjete o potrebnoj opremi, pripremama za turu, osnovama meteorologije, prvoj pomoći i slično.

Zahvaljujući naporima autora, izdavaču i potpori USAID-a, te Sarajevošumama i Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, sveobuhvatne informacije o planinama oko Sarajeva zainteresiranim ljubiteljima prirode, domaćim i stranim turistima dostupne su na jednom mjestu.

Bh. izdanje ,,Planinarsko-turističkog vodiča po planinama oko Sarajeva" istog autorskog dvojca predstavljeno je u Sarajevu 14. aprila ove godine. Vodič je štampan na bosanskom i engleskom jeziku u tiražu po 2.000 primjeraka. Primjerke vodiča moguće je kupiti u knjižarama Opresa i Sejtarija.