Na Španskom trgu
5

I Mostarci digli glas zbog odnosa prema djeci u Zavodu Pazarić

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Veća grupa Mostaraca okupila se u podne na Španskom trgu u ovom gradu da bi izrazila svoje negodovanje zbog neadekvatnog tretmana i uznemirujućih fotografija djece iz Zavoda Pazarić.
Vedranu Salaković su fotografije koje je prije sjednice Parlamenta Federacije BiH prezentirala zastupnica Sabina Ćudić natjerale na reakciju.

"Ako nećemo sada nešto uspjeti, ne znam kad ćemo. Ovako na momente, na buku, kad se okupimo, uspijemo nešto. Iskreno se nadam da će se poslije ovoga situacija popraviti", kazala je Salaković.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Faris Čolić bio je tu s kolegama iz Srednje građevinske škole u Mostaru, a kazao je kako su onakvi prizori vjerovatno svakodnevnica.

"One slike su zaista zastrašujuće, takvo tretiranje mora prestati", poručio je.

Senada Čustović je rekla da onakav materijal treba biti odmah poslan u policiju, tužilaštva i slične institucije, a ne samo u parlament.

"Ako tužilac sada ne pokrene istragu i se ne kazne izvršioce onih dijela, onih strahota, ja onda nemam komentara gdje živim. Strašno, jezivo, nema građanina koji nije šokiran i koji nije reagovao", izjavila je Čustović.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Jedna od onih koja je pozvala Mostarce na okupljanje i reakciju bila je njihova sugrađanka Irma Baralija, koja je nedavno na Sudu u Strazburu dobila presudu u procesu protiv Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u Mostaru.

"Jedan od najvećih problema koji imamo danas je nedostatak empatije i solidarnosti među nama, grupama potlačenih, obespravljenih, ubijenih u pojam. Valjda smo se toliko o svom jadu zabavili pa smo postali gluhi i slijepi za patnju drugih, pa tako roditelji djece s poteškoćama u razvoju protestuju sami, demobilisani borci - sami, stanovnici oko deponije Uborak - sami, porodilje - same...", napisala je Baralija.

Podsjećamo, Sabina Ćudić je jučer na konferenciji za medije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH prezentirala šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Uprkos šokantnim detaljima iz Zavoda Pazarić Parlament je odbio njenu inicijativu da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u ovoj ustanovi.