|

I ministri vlade RS uvećali plaće nakon odluke o najnižoj cijeni rada

I ministri vlade RS uvećali plaće nakon odluke o najnižoj cijeni rada
0
F
FENA
20.12.2013. u 11:53
4
komentara
0

dijeljenja
I ministri vlade RS uvećali plaće nakon odluke o najnižoj cijeni rada
Plaće ministara u Vladi Republike Srpske (RS) nedavno su uvećane, nakon što je usvojena odluka o povećanju najniže cijene rada u tom bh. entitetu, pa njihova osnovna mjesečna plaća sada iznosi 2.760 KM.
Najviši predstavnici izvršne vlasti su smatrali da i njihove mjesečne zarade moraju biti uvećane kao što je to slučaj za zaposlene u oblasti prosvjete i kulture, unutrašnjih poslova, republičke uprave i pravosuđa.

Ova odluka se primjenjuje od 1. jula 2013. godine i njome je ranije smanjene osnovne plaće premijeru i ministrima od 35 posto "palo“ na 31 posto.

Naime, iz Ministarstva finansija RS-a su na jedno od poslaničkih pitanja Vojislava Gligića iz NDP-a dali odgovor da osnovni razlog za donošenje posljednjih izmjena odluke (kojima je procent umanjenja smanjen s 35 na 31 posto) "leži u potrebi usklađivanja plaća predsjednika, potpredsjednika i ministara u Vladi s plaćama zaposlenih u republičkim organima uprave koje su od 1. jula 2013. godine uvećane usljed povećanja najniže cijene rada".

Konkretno, osnovna mjesečna plaća ministra u Vladi RS-a je prije izmjena, do 1. jula, iznosila 2.600 KM, dok nakon tog datuma iznosi 2.760 KM.

Vlada RS-a je na sjednici 18. jula 2013. godine donijela Odluku o utvrđivanju najniže cijene rada u iznosu od 106 KM, koja se primjenuje od 1. jula 2013. godine.

Najniža cijena rada propisana ovom odlukom (106 KM) odnosi se na sve zaposlene u oblasti prosvjete i kulture, unutrašnjih poslova, republičke uprave i pravosuđa.

Zakonom o plaćama zaposlenih u organima uprave (član 32.) definirano je da Vlada RS-a posebnom odlukom utvrđuje plaće predsjednika Vlade i ministara.

Prvobitno donesenom Odlukom o utvrđivanju plaće predsjednika Vlade i ministara utvrđene su plaće u fiksnim iznosima, i to: predsjednik Vlade, osnovna mjesečna plaća u iznosu od 5.000 KM; potpredsjednik Vlade, osnovna mjesečna plaća u iznosu od 4.500 i ministri, osnovna mjesečna plaća u iznosu od 4.000 KM.

Plaće predsjednika i potpredsjednika Vlade, te ministara bile su umanjene za 35 posto, a shodno ranijim odlukama koje su donošene nakon što su umanjivane plaće budžetskim korisnicima uslijed negativnih efekata ekonomske krize.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...