BiH
0

I ministri vlade RS uvećali plaće nakon odluke o najnižoj cijeni rada

FENA
Plaće ministara u Vladi Republike Srpske (RS) nedavno su uvećane, nakon što je usvojena odluka o povećanju najniže cijene rada u tom bh. entitetu, pa njihova osnovna mjesečna plaća sada iznosi 2.760 KM.

Najviši predstavnici izvršne vlasti su smatrali da i njihove mjesečne zarade moraju biti uvećane kao što je to slučaj za zaposlene u oblasti prosvjete i kulture, unutrašnjih poslova, republičke uprave i pravosuđa.

Ova odluka se primjenjuje od 1. jula 2013. godine i njome je ranije smanjene osnovne plaće premijeru i ministrima od 35 posto "palo“ na 31 posto.

Naime, iz Ministarstva finansija RS-a su na jedno od poslaničkih pitanja Vojislava Gligića iz NDP-a dali odgovor da osnovni razlog za donošenje posljednjih izmjena odluke (kojima je procent umanjenja smanjen s 35 na 31 posto) "leži u potrebi usklađivanja plaća predsjednika, potpredsjednika i ministara u Vladi s plaćama zaposlenih u republičkim organima uprave koje su od 1. jula 2013. godine uvećane usljed povećanja najniže cijene rada".

Konkretno, osnovna mjesečna plaća ministra u Vladi RS-a je prije izmjena, do 1. jula, iznosila 2.600 KM, dok nakon tog datuma iznosi 2.760 KM.

Vlada RS-a je na sjednici 18. jula 2013. godine donijela Odluku o utvrđivanju najniže cijene rada u iznosu od 106 KM, koja se primjenuje od 1. jula 2013. godine.

Najniža cijena rada propisana ovom odlukom (106 KM) odnosi se na sve zaposlene u oblasti prosvjete i kulture, unutrašnjih poslova, republičke uprave i pravosuđa.

Zakonom o plaćama zaposlenih u organima uprave (član 32.) definirano je da Vlada RS-a posebnom odlukom utvrđuje plaće predsjednika Vlade i ministara.

Prvobitno donesenom Odlukom o utvrđivanju plaće predsjednika Vlade i ministara utvrđene su plaće u fiksnim iznosima, i to: predsjednik Vlade, osnovna mjesečna plaća u iznosu od 5.000 KM; potpredsjednik Vlade, osnovna mjesečna plaća u iznosu od 4.500 i ministri, osnovna mjesečna plaća u iznosu od 4.000 KM.

Plaće predsjednika i potpredsjednika Vlade, te ministara bile su umanjene za 35 posto, a shodno ranijim odlukama koje su donošene nakon što su umanjivane plaće budžetskim korisnicima uslijed negativnih efekata ekonomske krize.