Poduzete mjere
5

I ljekar banjalučkog kliničkog centra je pozitivan na koronavirus

Dž. P.
UKC Banja Luka
UKC Banja Luka
Predsjednik Vlade Republike Srpske i komandant Kriznog štaba RS-a za vanredne situacije Radovan Višković na konferenciji za medije rekao je da je jedan ljekar u Univerzitetskom kliničkom centru Banja Luka zaražen koronavirusom.

Dodao je da su poduzete sve preventivne mjere u Odjeljenju UKC-a u kojem je radio kako bi se ostali koji su bili u kontaktu s njim zaštitili.

"Također, osoba zaražena koronavirusom koja je iz Prijedora je na respiratoru u UKC RS", rekao je Višković.

Štab za vanredne situacije na današnjoj petoj sjednici donio je sljedeće zaključke:

"Zaključak o graničenju i zabrani kretanja osoba u Republici Srpskoj, zabranjuje se kretanje osobama sa 65 godina i više, zabranjuje se kretanje svim osobama na javnim površinama u periodu od 20 do 5 sati. Zabrana iz tačke 1. i 2. ovog zaključka ne odnosi se na zdravstvene radnike koji su na zadatku, osobe kojima je neodožno potrebna zdravstvena pomoć, pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, pripadnike agencije za praćenje zakona i organizacije koje vrše javna ovlaštenja, osobe kojima poslodavac izda potvrdu o potrebama kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada, osobe kojima Ministarstvo unutrašnjih poslova izda dozvolu za kretanje“, pojasnio je Višković.

On je dodao da će se nepoštivanje naredbe iz tačke 1 i 2. ovog zaključka kaznit prema važećim zakonskim propisima Republike Srpske.

"Za sprovođenje ovog Zaključka odgovorno je Ministarstvo unutrašnjih poslova i ovaj zaključak stupa na snagu od danas i u primjeni je do 31. marta 2020. godine. Također, donesen je Zaključak o ograničavanju okupljanja u vjerskim odredbama te je formiran tim za praćenje provođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije", kazao je Višković.