BiH
63

"I ja imam pravo da čitam knjige": Skupljeno 600 knjiga za škole stradale u poplavama

Klix.ba
Humanitarna organizacija studenata "Ruku na srce" i udruženje "Metamorfoza" u martu 2014. godine pokrenuli su zajedničkim snagama projekat "I ja imam pravo da čitam knjige".

Cilj projekta je, kako kažu, skretanje pažnje javnosti na problem koji se danas javlja u mnogim manjim sredinama, gdje ne postoje adekvatno opremljene biblioteke i bibliotekarski fondovi u osnovnim školama koji bi zadovoljili osnovne potrebe za realizaciju nastave iz Bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika i književnosti.

"Ulaganje u obrazovanje naših najmlađih predstavlja osnovni stub društva, te je od izuzetnog značaja za bolju budućnost naše države Bosne i Hercegovine. Kroz pripremu i realizaciju ovog projekta, vodili smo se mišlju da sve mlade osobe bez obzira iz kojeg kraja dolaze, trebaju imati jednake prilike za obrazovanje", ističu članovi udruženja.

Prvobitni cilj akcije bio je prikupljanje školskih lektira za tri osnovne škole za koje je ustanovljeno da ne posjeduju ni približno odgovarajući broj literature u svojim bibliotekama za adekvatno izvođenje nastavnog procesa. Međutim, s obzirom na poplave koje su nas zadesile u maju ove godine, projekat je korigovan i usmjeren ka školama koje su pretrpile stradanja u poplavama.

U završnoj fazi ovog projekta, danas će članovi udruženja posjetiti osnovne škole - O.Š. Ćamil Sijarić (Nemila) i O.Š. Hasan Kikić (Olovo), uključujući obilazak i njihovih područnih škola.

U ovoj akciji prikupljeno je oko 600 knjiga, primjerenih za učenike osnovnih škola. O.Š. Ćamil Sijarić, Nemila broji oko 1.500 učenika, sa svim područnim školama iz 12 mjesnih zajednica, koji su usmjereni na jednu biblioteku. O.Š. Hasan Kikić, Olovo broji oko 360 učenika, sa svojim područnim školama. U sklopu posjeta, bit će održan ogledni čas, koji će se baviti značajem čitanja knjiga i ulaganja u lično obrazovanje.