Proglašeno vanredno stanje
1

I helikopter EUFOR-a sudjeluje u gašenju požara u općini Bratunac

FENA
Zbog izbijanja požara u Fakovićima, Tegarama i Bjelovcu, u ovim bratunačkim mjesnim zajednicama proglašeno je vanredno stanje.

"Na ovaj način dodatnim angažovanjem ljudstva i tehnike, osim u mjesnim zajednicama Slapašnica, Osamsko, Krasanpolje i Polom, nastojimo ugasiti požar ili spriječiti njegovo širenje", izjavio je Nedeljko Mlađenović, načelnik općine Bratunac.

U gašenju požara su, osim stanovnika iz tih mjesnih zajednica, od sinoć uključeni i mještani Pilane, Selišta, Suhe i Repovca, koji su gasili vatru na području Suhe i brda Kik, rekao je Mlađenović dodajući da je osigurana tehnička podrška te da je iz svake mjesne zajednice stiglo po pet ljudi koji sudjeluju u gašenju požara u vremenu od 7 do 19 sati.

Istaknuo je da su pomoć u gašenju vatre na najkritičnijim mjestima pružili vatrogasci iz Zvornika, Milića i Vlasenice.

  • Zahvalni smo EUFOR-u, koji je jučer poslao helikopter u Bratunac, a koji je uradio veliki dio posla. On je djelovao i danas, te sutra i očekujemo da će biti ugašeni požari na širem području Slapašnici i Fakovića, gdje je vatrom zahvaćeno više od hiljadu hektara šume i voćnjaka, rekao je Mlađenović. U gašenju vatre, juče je sudjelovao i helikopter Oružanih snaga BiH.

Novčanu pomoć za gašenje požara je uputio potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo, a općina Bijeljina je danas poslala određene količine goriva i naprtnjače.

Prema riječima Cvijetina Maksimovića, člana Štaba Civilne zaštite u općini Srebrenica, većina požara na ovom području je lokalizovana.