{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I evropski ambasadori osuđuju nasilje

F
26.9.2008. u 18:06
0
0
I evropski ambasadori osuđuju nasilje
0
I evropski ambasadori osuđuju nasilje
Šefovi misija zemalja članica Evropske unije i šef misije Evropske delegacije u Sarajevu izrazili su u petak žaljenje što se Queer Sarajevo festival 2008, koji je otvoren u Sarajevu 24. septembra morao drastično smanjiti, te zatvoriti za javnost preostala tri dana uslijed ozbiljnog nasilja nakon otvorenja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Mi snažno osuđujemo ovo nasilje i tražimo od vlasti da urade sve što je u njihovoj moći da počinitelje privedu pravdi. U skladu sa Članom 2 Zakona o jednakosti spolova Bosne i Hercegovine, koji je usvojen 2003. godine, diskriminacija po osnovi spola i seksualne orijentacije je zabranjena. Također, Član 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima, te Protokol 12 iste konvencije, zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, uključujući i seksualnu orijentaciju", podsjećaju evropski ambasadori.

S obzirom da Bosna i Hercegovina ima za cilj da postane članica Evropske unije, žalosno je vidjeti da su djela pojedinaca bila u mogućnosti da poremete ovaj festival.

Evropska unija je, između ostalog, prvenstveno zajednica vrijednosti. Bosna i Hercegovina želi biti dijelom ove zajednice te je sebe obavezala da poštuje principe ljudskih prava koji su izneseni u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: