Sjednica u Domu mladih
5

I delegati Doma naroda FBiH danas mijenjaju poslovnik

I. Č.
Prijedlog Odluke o dopunama Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bit će jedina tačka dnevnog reda današnjeg zasjedanja entitetskih delegata koje će se održati u Domu mladih KJP Centar Skenderija.

Pred delegatima će se naći slične izmjene poslovnika koje su jučer usvojene na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH s ciljem da im za vrijeme proglašenog stanja prirodne i druge nesreće bude omogućeno online zasjedanje.

Tačnije, članu 86. Poslovnika o radu Doma naroda se dodaju dva stava koja se odnose na korištenje informacijskog sistema koji podržava prijenos videokonferencije ili aplikacija, programa i drugih platformi za direktnu video komunikaciju.

Tako će oba doma Parlamenta FBiH moći nesmetano da usvajaju zakone tokom epidemije koronavirusa, a prema svemu sudeći će se pred parlamentarcima još ove sedmice naći mjere za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica.

Parlamentarci su obavezani da se prilikom održavanja sjednice zatvorene za javnost pridržavaju socijalne distance, propisanih epidemiološko-zaštitnih mjera i preporuke Kriznog štaba Ministartva zdravstva Kantona Sarajevo.

Naredbom Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo od 3. aprila sjednice entitetskog i državnog parlamenta nisu mogle biti održavane, da bi u međuvremenu zakonodavna tijela bila izuzeta od zabrane okupljanja.