Nervoza sve veća
16

I danas velike gužve za ljekarsko uvjerenje brucošima, vrijeme za upis na fakultete ističe

M.A.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Već nekoliko dana vladaju ogromne gužve u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu koji čekaju da dobiju ljekarska uvjerenja koja su im neophodna za upis na fakultet. Međutim, situacija se usložnjava zbog kratkog roka za upis na pojedine visokoškolske ustanove.
Kako nam javljaju nezadovoljni budući studenti, formirani su redovi na četiri sprata, ali i ispred ulaza u zgradu, a čekaju i po nekoliko sati kako bi dobili navedeni dokument. Međutim, kažu da im je posebno krivo što mnogi i nakon višesatnih čekanja nisu primljeni, a sve češće se vraćaju kućama uz riječi da dođu narednog dana.

"U toku su 'sistematski pregledi' budućih studenata Univerziteta u Sarajevu. U prostoriji vladaju neopisive gužve, a zbog kratkog roka upisa na fakultete, koji završavaju sutra, mnogi studenti neće stići obaviti ovaj nadasve 'detaljan' i 'sistematski' pregled. Bitno je ostaviti 20 KM za još jedan papir koji se može izvaditi na samo jednom mjestu u Kantonu Sarajevo. Jadno, da jadnije ne može biti", kazao je jedan od nezadovoljnih brucoša.

Već ranije su nam iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu kazali da su nadležne inspekcije zabranile da specijalisti izdaju ova ljekarska uvjerenja i to je glavni razlog zbog čega je sav posao na njima.

Još je veći problem što se niko od nadležnih organa još uvijek nije oglasio u vezi s ovom teškom situacijom za hiljade budućih studenata, a ni fakulteti u sastavu Univerziteta u Sarajevu nisu produžili upisne rokove.