Mnogi nisu primljeni
31

Brucoši i danas satima čekali ljekarska uvjerenja, gužve od ulaza do četvrtog sprata

Dž. L.
Stotine brucoša i danas su satima čekali u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu kako bi dobili ljekarska uvjerenja koja su im potrebna za upise na fakultete.

Kako se može vidjeti u video snimku koji su nam proslijedili, brucoši su u redovima na četiri sprata te ispred ulaza u zgradu Zavoda čekali, kako kažu, i po sedam sati da dobiju uvjerenja.

Pored toga, mnogi i nakon višesatnih čekanja nisu primljeni te su vraćeni da dođu sutra.

Velike gužve u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Sarajevu ne jenjavaju već danima. Više od 400 brucoša jučer su čekali svoje ljekarska uvjerenja, a danas je, govore nam, situacija bila još gora.

Iz Zavoda su nam kazali kako su protekla dva dana primili više od 1.000 mladih ljudi, a najveći problem jeste što je ovo jedina ustanova koja ima pravo izdavati ljekarska uvjerenja budućim studentima.

"Inspekcije su zabranile da specijalisti rade ova ljekarska uvjerenja zbog čega je sav posao na nama", kazali su nam jučer iz Zavoda.

Hiljadama brucoša potrebna su ljekarska uvjerenja kako bi se upisali na fakultete. Mnogi imaju rok do ponedjeljak iduće sedmice zbog čega se plaše kako neće uspjeti preuzeti uvjerenja.

Niko od nadležnih organa još se nije oglasio u vezi ove teške situacije za hiljade brucoša niti su fakulteti u sastvu UNSA produžili upisne rokove.