Problemi u imunizaciji
103

I danas dug red za vakcinaciju u sarajevskoj Zetri, građani tvrde da čekaju po tri sata

B. R.
Dug red za vakcinaciju u sarajevskoj Zetri (Foto: Čitatelj)
Dug red za vakcinaciju u sarajevskoj Zetri (Foto: Čitatelj)
Da postoje nezanemarljivi problemi u vakcinaciji građana Sarajeva protiv koronavirusa ponovo pokazuju današnji prizori ispred dvorane Zetra, gdje se vrši masovna imunizacija. Kao i prethodnih dana, stvorio se dug red onih koji su čekali na vakcinaciju.

Još se vakcinišu zdravstveno ugrožene kategorije stanovništva. Kako su ranije saopćili iz kantonalne vlade, u toku je vakcinacija onkoloških pacijenata i revakcinacija onih koji su dobili jednu dozu vakcine.

U posljednjih nekoliko dana imunizacija u Zetri ne protiče bez problema koji se manifestiraju i u velikoj gužvi. Nemali je broj građana koji tvrde da nisu vakcinisani na dan i u terminu kada je to trebalo biti učinjeno. S druge strane, nadležni uvjeravaju da dolaze oni koji još nisu dobili poziv na vakcinaciju te da zbog toga nastaje gužva. Kao razlog njihovog dolaska naveli su i to što ih mnogo želi biti imunizirano vakcinom proizvođača Pfizer/BioNTech.

Prema riječima našeg čitatelja, danas se na vakcinaciju čekalo i do tri sata. Naglasio je da je prihvatljivije doći u poslijepodnevnim satima odnosno nakon zakazanog termina, jer se kraće čeka. Napominjemo da su građani o datumu i terminu vakcinacije obaviješteni mobilnom aplikacijom Viber, preko koje su vršene registracije za vakcinaciju, i od ljekara porodične medicine.

Očekivano, dugo čekanje u redu za vakcinaciju uzrokuje uznemirenost i nezadovoljstvo građana. To je izraženije nakon pojave navoda da se pojedinci prekoreda vakcinišu, kao i oni koji u datom trenutku nisu prioritet za imunizaciju.

Nije poznato zašto se vakcinacija ne vrši u domovima zdravlja i/ili ambulantama, već se najveći broj vakciniše u dvorani Zetra.

U Kantonu Sarajevo, kao i u ostatku Bosne i Hercegovine vakcinacija je vrlo spora zbog toga što nema dovoljno vakcina. Nakon što se iskoriste sve raspoložive vakcine, imunizacija se prekine do sljedeće nabavke vakcina. I to je još jedan razlog za nezadovoljstvo javnosti, prema kojoj još nema javne kampanje o tome gdje se mogu vakcinisati, kako se mogu prijaviti za vakcinaciju i šta uopće znači vakcinacija za pojedinca i društvo.