BiH
0

I dalje sporno popunjavanje Kluba srpskih delegata u Domu naroda FBiH

SRNA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije se danas izjašnjavala o ustavnom osnovu i principima Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut (SBB BiH), a čija se suština odnosi na popunjavanje Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

Komisija je na današnjoj sjednici zatražila od Predstavničkog doma dodatni rok za izjašnjavanje o ovom prijedlogu, i predložila raspravu u ovom domu, te ponovo pozvala Parlament FBiH da se izjasni o već upućenom prijedlogu o potrebi izmjena Ustava FBiH u dijelu koji se tiče izbora i popune Kluba srpskih delegata u Domu naroda federalnog parlamenta.

U obrazloženju razloga za donošenje izmjena Izbornog zakona BiH predlagač je naveo da Ustav FBiH propisuje da će "sastav Doma naroda FBiH biti paritetan ako svaki konstitutivni narod ima isti broj delegata", te da se "Dom naroda sastoji od 58 delegata, i to po 17 iz reda svakog od konstitutivnih naroda i sedam delegata iz reda Ostalih".

Nakon prošlogodišnjih opštih izbora, mandati u Domu naroda Parlamenta FBiH raspoređeni su u skladu sa Izbornim zakonaom BiH, ali su i nakon ta dva kruga, koja su jedina predviđena tim zakonom, i dalje ostala upražnjena četiri mjesta delegata iz reda srpskog naroda s obzirom da na kandidatskim listama u svim kantonima nema više izabranih kandidata iz reda srpskog naroda.

S tim u vezi, predlagač smatra da je, u skladu sa preporukama Centralne izborne komisije BiH, neophodno pristupiti hitnoj i retroaktivnoj dopuni Izbornog zakona BiH s ciljem popunjavanja nedostajućih mandata.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković istakao je da on ne želi da preuzme nikakvu odgovornost za nedostatak srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer je "odgovornost na onima koji su učestvovali na opštim izborima u FBiH, a među njima je i SBB BiH, čiji je Arnaut član".

Šefik Džaferović iz SDA BiH rekao je da ovaj prijedlog ima ustavni osnov, ali da očigledno postoji nesugalašenost nekih odredbi zakona na relaciji FBiH - BiH.

"Delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, prema postojećem zakonu, moraju biti i poslanici u kantonalnim skupštinama, a to ponuđene izmjene ne obezbjeđuju, o čemu moramo povesti računa, te stoga danas ne mogu ni glasati o principima ovog zakona", rekao je Džaferović.

Nikola Lovrinović iz HDZ BiH smatra da je neophodno u Domu naroda Parlamenta FBiH sačuvati prava delegata u vezi sa odlučivanjem o suštinskim interesima, dok ostvareni broj mandata ne treba da bude ključan, jer se i on, ukoliko postoji saglasnost, može proglasiti za potreban kvorum.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Aleksandra Pandurević konstatovala je da FBiH nikada nije donijela Izborni zakon, a sada od parlamenta BiH očekuje da uradi njen posao.

Ustavnopravna komisija usvojila je danas ustavni osnov i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je poslanik Denis Bećirović (SDP BiH), ali su protiv glasali poslanici iz Republike Srpske Aleksandra Pandurević (SDS), Momčilo Novaković (NDP) i Lazar Prodanović (SNSD).

Predlagač izmjena Zakona o sportu kao razloge za izmjenu ovog zakona naveo je potrebu otklanjanja određenih nedostatka, preciznijeg definisanja teksta Zakona, kao i tehničkih popravki već postojećih odredaba.

Izmjene, između ostalog, predviđaju i definiciju sporta, a dodaje se i sportsko obrazovanje, te precizira sadržaj Strategije razvoja sporta u BiH i uvođenje nagrade za sport na nivou BiH...

Novaković smatra da ponuđeni prijedlog zadire u nadležnosti entiteta, ali i zbog drugih nedorečenosti, poput odredbi o sportskom obrazovanju, nije želio da podrži principe ovog zakona.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma, odlučila je danas da se u konsultaciji sa predsjedavajućim Komisije Željkom Komšićem, koji je danas bio opravdano odsutan, naknadno utvrdi termin rasprave o rezoluciji o Sutorini, kao i o učesnicima tog skupa.