{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I dalje se ne smanjuje javna administracija

F
20.10.2009. u 15:02
0
0
I dalje se ne smanjuje javna administracija
0
I dalje se ne smanjuje javna administracija
Uprkos značajnoj međunarodnoj finansijskoj i tehničkoj pomoći, implementiranoj posljednjih godina, te, u izvjesnoj mjeri, poboljšanim upravnim procedurama, općine i gradovi u BiH ne pružaju dovoljno osnova za nezavisno praćenje i vrednovanje rada vlasti tokom, ili nakon mandata.
Manjak potrebnih informacija, preciznih parametara i sistematskog praćenja promjena tokom mandatnog perioda, uz lošu informiranost građana o radu lokalnih vlasti, onemogućava realnu procjenu stvarne uspješnosti rada bilo kojeg načelnika općine, jedan je od zaključaka izvještaja CCI-a o stanju kvaliteta života građana u općinama BiH, u segmentima u kojima potpunu ili djelimičnu nadležnost ima lokalna uprava.

Izvještajima je obuhvaćeno 11 općina i gradova i to: Tuzla, Novo Sarajevo, Mostar, Doboj, Pale, Foča, Trebinje, Siroki Brijeg, Livno, Bijeljina i Zenica, a izvještaji za preostale tri općine/grada obuhvaćene Projektom, Banja Luka, Bihać i Travnik, bit će objavljeni naknadno, saopćeno je na današnjoj pres-konferenciji Centara civilnih inicijativa (CCI) u Sarajevu.

"Iako je, kao posljedica finansijske krize, punjenje općinskih budžeta u 2009. godini manje, u prosjeku, za oko 30 posto, i dalje se ne čini ništa na smanjenju javne administracije. I dalje smo po broju uposlenih činovnika u lokalnoj upravi daleko i od susjeda, a pogotovo od standarda Evropske unije", kazao je Siniša Bencun, menadžer projekta CCI-a.

"Dok je standard kojem teže neke zemlje u okruženju 1-1,5 promil u odnosu na broj stanovnika, ili dok u Sloveniji lokalne zajednice imaju otprilike dva činovnika na 1.000 stanovnika, u Mostaru, Bihaću i Trebinju taj odnos je mnogo lošiji, i iznosi čak pet uposlenih u lokalnoj administraciji na 1.000 stanovnika, pri čemu to, da bi apsurd bio veći, ne osigurava bolji kvalitet usluga koji administracija pruža građanima. Glomaznost administrativnog aparata je sveprisutna, a upravo za plate i naknade uposlenih u nekim općinama izdvaja se i do četvrtine lokalnih budžeta", kazao je Bencun.

Izdvajanja za vijećničke naknade variraju od 200 pa čak do 1.225 KM, koliko mjesečno dobijaju odbornici u Doboju. Iako se slabije punjenje budžeta osjetilo već početkom godine, općine su rebalanse budžeta počele donositi tek sredinom godine u Republici Srpskoj, a u FBiH tek u septembru.

Kvalitet i cijena komunalnih usluga drastično varira u pojedinim općinama. Cijena vode po m3 varira od 0,40 do 1,24 KM, a cijena grijanja od 1,52 do 2,70 KM.

Odvozom čvrstog otpada u posmatranim općinama obuhvaćeno je od 50-80 posto domaćinstava. Na gradske vodovode priključeno je oko 50 posto domaćinstava općina Foča i Široki Brijeg, a više od 90 posto u općinama Tuzla, Zenica i Novo Sarajevo. Gradske toplane uglavnom nisu likvidna preduzeća i bez subvencija lokalnih budžeta ne bi mogle pružati kvalitetne usluge građanima.

U putnoj infrastrukturi, za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih asfaltnih puteva izdvajanja iz lokalnih budžeta najveća su bila u Bihaću, čak 20 posto od ukupnog budžeta, a najniža u Mostaru, nešto ispod tri posto. Većina općina drži prosjek oko osam posto od budžeta općine za ovu namjenu.

Posebno izdvajamo Grad Mostar, u kojem vlast ima novca za održavanja preglomaznog administrativnog aparata, a dozvoljava da u 21. stoljeću grad ostaje bez jedne od najstarijih kulturnih institucija u Hercegovini - Narodnog pozorišta Mostar, koje se nedavno, zbog nebrige gradske vlasti, obavilo crnim zastorima. To je tek jedan od pojavnih oblika blokade normalnog života u Gradu, usljed neodgovornosti najjačih političkih partija, koja je kulminirala nesposobnošću gradskih vijećnika, da se, više od godinu dana nakon izbora, dogovore o izbora gradonačelnika, kazala je glasnogovornica CCI-a Majda Behrem Stojanov.

Preliminarni nalazi o stanju kvalitete života građana u spomenutih 11 općina su ukazali na značajne razlike u kvalitetu života u posmatranim općinama, uzrokovane naslijeđenim stanjem u određenim segmentima i individualnom sposobnošću svake od jedinica lokalne uprave i kvalitetom usluga koje one uspijevaju osigurati za svoje građane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: