BiH
15

I dalje se krše ljudska prava u BiH: Od 2008. stagniramo, a u nekim oblastima čak i nazadujemo

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu napravio je godišnji izvještaj o ljudskim pravima u BiH za 2014. godinu, a u kojem su revidirali sve materijale i tekstove koje su obradili još od 2008. godine.

"Stvarni problem ove zemlje je činjenica da se u njoj nažalost ljudska prava krše i da je to oblast koja se nalazi u fazi stagnacije, a neki bi rekli i nazadovanja. Nažalost, ne možemo se pohvaliti nekim značajnim napretkom. Jedan od temeljnih problema kada su u pitanju ljudska prava i njihova zaštita u BiH i dalje je jedna značajna neusklađenost između onoga što je zakonski okvir i primjena tog zakonskog okvira", izjavio je Miroslav Živanović iz Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu.

Dodao je kako živimo u društvu čiji ustavni okvir garantuje visok kvalitet uključenosti međunarodnih standarda ljudskih prava, a istovremeno predstavlja i izvor kršenja najprije individualnih ljudskih prava, što je najviše pokazano kroz presudu Sejdić-Finci.

"Sistem kao sistem se nalazi u jednoj vrsti stagnacije i ne smijemo ni na jedan trenutak izgubiti iz vida da su potrebni ogromni napori da bi se napravio napredak u ovoj oblasti. Sama činjenica da su međunarodni standardi ugrađeni u naš ustavni okvir predstavlja osnov za djelovanje", naveo je Živanović.

Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu je u izvještaju o ljudskim pravima identificirao cijeli niz problema čije rješavanje treba, kako kažu, postati dio svake ozbiljne politike u BiH.

"Ne može se prihvatiti činjenica da će nam ljudska prava doći sama od sebe, to mora biti i neka vrsta javnog pritiska i aktivizma u kombinaciji sa korištenjem sudskih mehanizama koji nam stoje na raspolaganju", kazao je Živanović, dodavši kako je cilj stvaranje atmosfere u kojoj će se u našem društvu zaista pričati o temama koje su relevantne za kvalitet svakodnevnog života svih građana i građanki.

Ljudska prava koja su u BiH najčešće podložna kršenjima su ekonomska i socijalna prava, a građani su često izloženi čak i jednoj vrsti diskriminacije na osnovu mjesta prebivališta.

"Primjerice, građani i građanke uživaju neka prava u zavisnosti od mjesta boravka, a u nekim dijelovima zemlje ta ista prava građani uživaju ili na drugačiji način ili im uopšte nisu zagarantovana. Iz aspekta ljudskih prava, to je jedna apsolutno neprihvatljiva situacija", poručio je Živanović.

Izvještaj o ljudskim pravima u BiH predstavljen je danas u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, a na predstavljanju su učestvovali Miroslav Živanović, Adnan Kadribašić, Anđela Pepić, te rektor UNSA Ugo Vlaisavljević.