Brčko
0

I dalje blokirana gradska deponija

SRNA
Brčko
Brčko
Gradska deponija u Brčkom i dalje je blokirana kamionima privatnih firmi za odvoz smeća, jer vlasnici firmi tvrde da nisu zvanično obaviješteni o odluci brčanskog Osnovnog suda kojom im je naloženo da uklone kamione sa ulaza na gradsko smetlište.

Privatne firme su još 17. februara sa nekoliko kamiona blokirale prilaz deponiji nakon što im je Javno preduzeće "Komunalno" zabranilo istovar smeća na ovom prostoru.

Blokada nije prestala iako je brčanski Osnovni sud prije tri dana donio odluku kojom se, u obliku privremene mjere, nalaže petorici privatnika da odmah ili najkasnije u roku od 12 časova uklone kamione sa ulaza na gradsko smetlište. 

Vlasnici firmi kažu da će postupiti racionalno kada se upoznaju o sadržaju odluke sa kojom su upoznati mediji, ali ne i oni.

"Nijednim potezom do sada nismo prekršili nijedan član zakona, pa nećemo ni u narednom periodu. Smatramo da je i ta odluka koja je donesena bez našeg znanja još jedna nekorektnost i represija koju upotrebljavaju pojedinci", izjavio je danas Radan Spasojević, vlasnik jednog od pet privatnih preduzeća koji se bave odvozom otpada na području distrikta.

On tvrdi da su privatnici tokom blokade dobijali prijetnje i razne vrste pritisaka sa raznih strana.

"Ne iznenađuje me da sud stane na stranu Javnog preduzeća `Komunalno` i da bez nas donosi neka rješenja. Mi moramo poštovati odluke institucija distrikta bile one zakonite ili ne. Međutim, kada pročitamo sadržaj odluke vidjećemo šta nam je dalje činiti", poručio je Spasojević.
Iako po Zakonu o komunalnim djelatnostima u distriktu privatnici imaju pravo da odlažu čvrsti otpad na gradsku deponiju, predstavnici Komunalnog preduzeća zahtijevali su da plate istovar po važećem cjenovniku koji je utvrdilo Javno preduzeće "Komunalno" koje gazduje deponijom u Brčkom.

Od privatnika se tražilo da plate istovar smeća po cijeni od oko 50 KM po jednoj toni, na šta oni nisu pristali tvrdeći da je riječ o monopolističkoj cijeni, dok je realna tržišna cijena oko pet KM po toni.