Brčko distrikt
0

I dalje bez čelnika zakonodavne i izvršne vlasti

FENA
Danas je u Brčkom odgođen do daljnjeg nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Brčko distrikta na kojoj su trebali biti izabrani novi predsjednik i dopredsjednik Skupštine i brčanski gradonačelnik.

Unatoč ranije postignutom međustranačkom dogovoru, po kojem je za predsjednika Skupštine trebao biti izabran Ahmet Dervišević (SDA), za njegovog zamjenika Ivan Krndelj (HSS-NHI), a za gradonačelnika Dragan Pajić (SNSD) to se nije dogodilo.

Nakon višesatnih konzultacija koje su prethodile današnjoj sjednici, u skupštinskoj dvorani se nisu pojavili zastupnici SDP-a, SDA i predstavnici nacionalnih manjina te je njeno zasjedanje odgođeno do daljnjeg.

Zastupnik SDA Ahmet Dervišević kazao je kako njegova stranka neće sudjelovati u izboru vlasti u kojoj bi ostali narodi bili zastupljeni 100 posto, a Bošnjaci bez SDP-a s 30 posto. Istaknuo je kako SDA podržava stvaranje koncentracijske vlasti u Brčko distriktu tj. vlasti u kojoj bi sudjelovale sve parlamentarne stranke.

Kandidat SNSD-a za brčanskog gradonačelnika Dragan Pajić kazao je da njegova stranka nema ništa protiv ustroja takve vlasti pod uvjetom da takvo stajalište budu imale i ostale stranke u brčanskom parlamentu.

Zastupnik SDS-a Mladen Bosić odbacio je takvu opciju, optužujući brčanski SDP da svjesno opstruira ustroj nove vlasti Brčko distrikta jer, kako je kazao, po svaku cijenu želi zadržati postojeću poziciju u vlasti.