Reakcija manjeg entiteta
236

I Cvijanović se usprotivila Schmidtu: Imovina pripada Republici Srpskoj

G. M.
Željka Cvijanović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović komentirala je odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je suspendirao primjenu Zakona o nepokretnoj imovini u RS-u.
Ona je istakla da je "nedopustiv intervencionizam bilo kojih stranaca koji se postavljaju iznad demokratski izabranih institucija praveći dodatne razdore u BiH i uporno je držeći u stanju nedovršenog eksperimenta".

Cvijanović je dodala da su u prošlosti "visoki predstavnici djelovali izvan ovlaštenja datih Dejtonskim sporazumom".

"Ali, da stvar može biti gora i od goreg dokaz je ponašanje Christiana Schmidta koji nije dobio ni podršku Vijeća sigurnosti UN-a za tu poziciju, a interveniše u Ustav i zakonodavstvo u BiH", naglasila je Cvijanović u izjavi za Srnu.

Ona je rekla da "imovina Republike Srpske pripada njoj i reguliše se njenim zakonodavstvom, jer nigdje u Ustavu BiH ne piše ni da pripada BiH, niti da se na tom nivou reguliše".

Podsjetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christan Schmidt danas je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini entiteta Republika Srpska koji je na snagu trebao stupiti sutra.

Schmidt je, tačnije rečeno, donio obavijest o primjeni naloga od 12. aprila 2022. na Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS, objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske 20. februara 2023.

Nalogom visokog predstavnika od 12. aprila 2022. godine prvobitno je suspendovan prethodni Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti u RS, koji je usvojen u februaru 2022. godine, a stavljen van snage Odlukom Ustavnog suda BiH od 22. septembra 2022. godine.

U navedenoj odluci, Ustavni sud je utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost da uređuje pravnu materiju koja je predmet tog zakona. Nalog od 12. aprila 2022. godine sada se primjenjuje na novi Zakon RS sa istim nazivom, što faktički znači da se primjena navedenog zakona obustavlja do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njegovoj usklađenosti sa Ustavom BiH, odnosno dok Ustavni sud ne donese privremenu mjeru u vezi sa navedenim zakonom. Dok sud ne donese odluku u vezi s ovim pitanjem, mora se izbjeći bilo kakva pravna nesigurnost.

Visoki predstavnik je naglasio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama i podsjetio sve donosioce odluka da je Parlamentarna skupština BiH pravo mjesto za rješavanje ovog pitanja.