Iskazao nezadovoljstvo
131

I Čović je protiv Schmidtovog nametanja: Ne mogu tehničke izmjene bez "legitimnog predstavljanja"

M. G.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kritizirao je najavljene tehničke izmjene Izbornog zakona i istakao da su one neprihvatljive bez istovremenog suzbijanja prakse preglasavanja Hrvata prilikom izbora člana Predsjedništva BiH. i Hercegovine.
"To je apsolutno neprihvatljivo. Potrebna nam je sveobuhvatna reforma jer ne možemo stalno mijenjati Izborni zakon", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

Posebno je istakao svoje nezadovoljstvo izborom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, nazvavši to "najvećim kršenjem propisa o transparentnosti izbornog procesa".

Visoki predstavnik Christian Schmidt dao je jučer ultimatum predstavnicima vlasti u BiH, određujući rok za izmjene Izbornog zakona kako bi se povećala transparentnost izbornog procesa. Čović, kako mavodi, podržava tehnička poboljšanja, ali naglašava potrebu da se "osigura izbor legitimnih hrvatskih predstavnika".

“Izbor Komšića je najveće kršenje propisa o transparentnosti izbornog procesa”, istakao je Čović i dodao da podržava rješenja koja doprinose kredibilitetu izbornog procesa.

Međutim, on je istakao potrebu izmjene Izbornog zakona za članove Predsjedništva kako bi se, prema njegovim riječima, "spriječilo lažno predstavljanje".

Čović se usprotivio mogućnosti da visoki predstavnik interveniše u Izborni zakon, ističući da je to odgovornost lokalnih vlasti. Na pitanje o nedavnom hapšenju predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg šefa Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića, Čović je izrazio sumnju u proceduru.

"Nažalost, ne vjerujem da se radi o proceduri koja se odnosi na raščišćavanje korupcije na najvišim nivoima. Volio bih da je tako", rekao je Čović. On je također kritikovao sporost istrage o navodnom prisluškivanju sudija i tužilaca i ocijenio da to dokazuje nefunkcionalnost vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, ranije je i predsjednik RS-a Milorad Dodik kritikovao Schmidtovu najavu rekavši da će, ako Schmidt provede svoju odluku u djelo, RS formirati vlastitu izbornu komisiju i provesti lokalne izbore.