|

I centralno grijanje poskupljuje za 29 posto

I centralno grijanje poskupljuje za 29 posto
0
S
Sarajevo-x.com
17.12.2008. u 09:44
26
komentara
0

dijeljenja
I centralno grijanje poskupljuje za 29 posto
Preduzeće 'Toplane- Sarajevo' uputilo je zahtjev Vladi Kantona Sarajeva da napravi korekciju cijena centralnog grijanja, nakon što je Vlada Federacije prije dva mjeseca odobrila 'BH gasu' povećanje cijena plina za 29 posto.
Cijena centralnog grijanja također bi trebala biti povećana za 29 posto, te bi umjesto dosadašnjih 1,188 KM iznosila 1,53 KM po metru kvadratnom u stambenim prostorima. U poslovnim prostorima poskupljenje bi trebalo iznositi 12 posto, odnosno sa sadašnjih 4, 013 na 4,5 Km po metru kvadratnih.

Suad Zeljković, direktor Toplana, za naš portal je kazao da je su poskupljena neizbježna, a u protivnom preduzeću prijeti stečaj.

"Vlada ima dvije mogućnosti: da napravi korekciju cijena u skladu sa procjenama ili da se taj gubitak nadoknadi sredstvima iz budžeta. I postoji treća opcija, a to je stečaj", objašnjava Zeljković.

Zeljković je istakao još kako 'Toplane' već godinama negativno posluju, a gubitak iznad visine kapitala u ovoj firmi iznosi 16 miliona KM, od čega samo na posljednja dva mjeseca otpada 4,5 miliona gubitka .

Zahtjev za korekciju cijena Nadzorni odbor Toplana poslao je Vladi prije pet dana, ali ta tačka nije još bila na dnevnom redu Vlade.

Do poskupljenja centralnog grijanja neće doći sve dok tu odluku ne prihvati Skupština Kantona Sarajevo.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...