Žene Srebrenice
0

"I Carla del Ponte mora snositi dio odgovornosti“

FENA
Mirnom šetnjom od platoa Pinge do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli predstavnice Udruženja “Žene Srebrenice” danas su još jednom podsjetile na zločin nad Bošnjacima koji se desio 11. jula 1995. godine.

One podsjećaju javnost na srebrenički genocid i zahtijevaju da se odgovorni za ovaj zločin pronađu i kazne.

Predstavnice Udruženja "Majke Srebrenice" zatražile su od glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza da se pokrene istraga protiv onih koji su prikrili i uništili glavne dokazne materijale i dokumente o genocidu u Srebrenici.

"Tražimo da istragom bude obuhvaćena i bivša tužiteljica Carla del Ponte, koju smatramo odgovornom za uništavanje dokaznih materijala koji su trebali biti vraćeni članovima porodica žrtava i spremljeni u muzej Memorijalnog kompleksa u Potočarima", istakla je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.

Majkama Srebrenice, između ostalih, podršku su pružili predstavnici Asocijacije mladih „Fatma“ Tuzlanskog kantona, Udruženje „Toronta“ iz Italije, oko 80 učenika srednjih škola iz regije Piemonte iz Italije, te predstavnici Regionalnog košarkaškog Saveza Tuzlanskog kantona.

Šetnjom tuzlanskim ulicama s natpisima na kojima su ispisana imena žrtava ukazuju na to da zločin u Srebrenici ne smije biti zaboravljen i da zločinci trebaju odgovarati za to.