BiH
0

I bez pljačke tužno stanje u Muzeju istočne Bosne u Tuzli

FENA
Tuzla
Tuzla
Nepoznata osoba ili više njih nedavno je opljačkala Muzej istočne Bosne u Tuzli. Lopovi su ušli kroz prozor i ukrali predmete veće vrijednosti pravljene od željeza i bakra.

U Muzeju još prave popis ukradenog. Osim evidentne štete, posljednja provalna krađa u Muzeju istočne Bosne, skrenula je pažnju na alarmantno stanje u kojem se ova ustanova nalazi već godinama.

Već i ulaz u ono što se naziva Muzejom istočne Bosne zorno ilustruje odnos države prema ustanovama sličnog tipa.

Prvi pogled unutra uvjerava nas da je domaće kulturno-historijsko naslijeđe palo na niske grane. Laički se upitamo zašto bi se lopovi bolje odnosili prema vrijednim eksponatima nabacanim po hodnicima ili u neuvjetnim prostorijama punim vlage. I 30. aprila 2010.godine kada su uz neke od eksponata otuđili i kasnije pronađeni automobil u vlasništvu muzeja, kao i u slučaju posljednje provalne krađe, provalnici su samo željeli unovčiti ono što za njih predstavlja gomilu gvožđa. Slabo osiguranje u oba slučaja bilo im je idealan saveznik jer po riječima Vesne Isabegović, direktorice Muzeja istočne Bosne u Tuzli, prizemlje nije osigurano alarmom, već samo sprat i radne prostorije zaposlenih.

Kako navodi direktorica Muzeja istočne Bosne, nakon 65 godina od osnivanja ovaj muzej koji je, u posljednjih nekoliko decenija mijenjao lokaciju dvadesetak puta, proživljava najteže dane.

Iako je Muzej od Općine Tuzla dobio zgradu bivše Interne bolnice u naselju Kojšino u Tuzli od 2004. traju napori zaposlenika da se barem dio zgrade adaptira, a eksponati učine dostupnim javnosti. U Muzeju istočne Bosne još čekaju i odgovor Vlade Tuzlanskog kantona na poziv direktorice Muzeja za sastanak nakon posljednjih dešavanja. Zaposlenici misle da ovako više ne ide jer zemlja koja se nemarno odnosi prema prošlosti nema budućnosti.