Sve po zakonu
51

I Bevandina savjetnica bila najbolja na konkursu za radno mjesto pomoćnika ministra

Piše: Er. M.
Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH (Foto: N. G./Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH (Foto: N. G./Klix.ba)
Po uzoru na pojedine kolege iz Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda zaposlio je svoju savjetnicu Jelenu Brkić na mjesto državnog službenika, odnosno pomoćnice ministra.

Mandat savjetnika izabranih funkcionera traje isto koliko i mandat samih ministara. U prijevodu to znači da savjetnici nakon isteka mandata ne ostaju raditi u državnoj instituciji već se vraćaju na prethodna radna mjesta.

Državni funkcioneri, sve u skladu sa zakonom, davno su osmislili način na koji mogu riješiti radne statusa članova svojih kabineta. Naime, nekoliko mjeseci pred izbore državne institucije raspisuju javne konkurse na kojima, igrom slučaju, uvijek najuspješniji kandidati budu baš savjetnici ministara.

"Jelena Brkić, imenuje se za pomoćnika ministra u Sektoru za pravne, kadrovske, opšte i finansijske poslove - Ministarstva finansija i trezora BiH, sa početkom rada od 2. jula 2018. godine", piše u odluci koju potpisuje ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Brkić je do imenovanja na poziciju pomoćnice ministra bila zaposlena u kabinetu ministra Bevande kao savjetnica. Mediji su, dok je Bevanda obnašao dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, informisali javnost da je Brkić 2013. godine bila zaposlena kao saradnica u Bevandinom kabinetu.

Pored Brkić za pomoćnika ministra u Sektoru za fiskalne poslove Ministarstva finansija i terzora BiH imenovan je Đuro Obradović. Riječ je o funkcioneru koji je ispred HDZ-a BiH na lokalnim izborima 2004. godine izabran za načelnika Općine Neum.

Obradovića, isto kao i Brkić, "nezavisna komisija" u sastavu eksperata Agencije za državnu službu BiH i delegiranih službenika Ministarstva finansija BiH ocijenila je najuspješnijim kandidatom sa liste.

Podsjećamo, na javnom ispitu nedavno su briljirali i savjetnici ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, zatim savjetnici ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac i ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića.