Nakon Bradare
8

I Bariša Čolak odbio mandat: Na čelu domova naroda BiH i FBiH do daljnjeg kadrovi HDZ-a

Piše: Er. M.
Bariša Čolak i Lidija Bradara
Bariša Čolak i Lidija Bradara
Funkcioner HDZ-a BiH Bariša Čolak odbio je mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, što znači da će sve do izbora novog saziva ostati na mjestu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Informacija o tome da je Bariša Čolak odbio mandat potvrđena nam je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH koja je Čolakov mandat u državnom parlamentu dodijelila bivšoj zastupnici HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Darijani Katić.

Još uvijek aktuelni saziv Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nastavit će funkcionisati sve do izbora novog saziva, a još uvijek nema nikakvih naznaka kada bi mogli biti imenovani novi delegati u gornjem domu državnog organa zakonodavne vlasti.

Naime, Centralna izborna komisija (CIK) BiH još uvijek nije donijela odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a koji je nužno popuniti zbog izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Što se tiče bosanskohercegovačkog entiteta RS, u narednom periodu u Domu naroda PSBiH sjedit će Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović iz SNSD-a te Mladen Bosić iz SDS-a. Međutim, ni petorka iz RS-a neće moći sjesti u parlamentarne klupe sve dok ne budu izabrani delegati iz FBiH.

Zanimljivo je što je mandat u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH odbila i predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara. I ona će isto kao i Čolak do daljnjeg ostati na čelu organa zakonodavne vlasti.

Iz CIK-a nam je potvrđeno da je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić prihvatio mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, koji je dobio kao kandidat na listi HDZ-a BiH.