Za veću sigurnost
0

I Banja Luka dobila prvi 3D pješački prelaz

Klix.ba
Prvi put na saobraćajnicama u Banjoj Luci iscrtan je trodimenzionalni pješački prelaz i obilježena horizontalna saobraćajna signalizacija tzv. hladnom plastikom.

Ovi radovi obavljeni su proteklog vikenda, 3D prelaz iscrtan je na novoj dionici Istočnog tranzita, a umjesto bojom - horizontalna signalizacija je obilježena hladnom plastikom u Aleji Svetog Save, na dijelu od Narodnog pozorišta do Gundulićeve ulice.

Također, kako su naveli iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve – hladnom plastikom izvučena je i biciklistička traka na saobraćajnici u Ulici Gavre Vučkovića, na dijelu od ul. Stepe Stepanovića do mosta Venecija.

"Ovi projekti su eksperimentalni, a nakon analize uočenih efekata odlučit ćemo da li će se ubuduće na ovakav način obilježavati i drugi pješački prelazi na kojima je povećana ugroženost pješaka, odnosno da li će se metod s hladnom plastikom upotrebljavati i na drugim saobraćajnicama", kazali su iz resornog odjeljenja.

Pojasnili su da se u slučaju 3D prelaza zapravo radi o upotrebi optičke iluzije u obilježavanju pješačkog prelaza, koja privlači pažnju vozača te samim tim dovodi do smanjenja brzine i povećanja sigurnosti u saobraćaju.

Kod upotrebe hladne plastike umjesto boje, istakli su, ovakvi prelazi traju mnogo duže u odnosu na konvencionalna rješenja, jer im je vijek trajanja na cesti najmanje pet-šest godina. Pored toga, ova vrsta signalizacije uočljiva je tokom cijelog dana i noći, pri svim uslovima osvjetljenja, kao i u svim vremenskim uslovima, pa se očekuje da će, također, doprinijeti povećanju sigurnosti saobraćaja.