{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I američki visoki izaslanik u BiH?

S
16.2.2009. u 08:12
0
15
I američki visoki izaslanik u BiH?
0
I američki visoki izaslanik u BiH?
U proceduru Zastupničkog doma Američkog kongresa uvrštena je rezolucija kojom se ukazuje na neophodnost ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini i na važnost nastavka partnerstva SAD-a i Europske unije u tom pitanju.
U rezoluciji se navodi da bi Sjedinjene Države trebale odrediti posebnog izaslanika za Balkan koji bi, u saradnji sa Europskom unijom i političkim vođama u našoj zemlji radio na provođenju reformi svih razina vlasti.

Ovom rezolucijom Predstavnički dom Američkog kongresa reafirmiše svoj stav o neophodnosti ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini te o važnosti nastavka partnerstva Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije po tom pitanju.

Sponzori ove rezolucije su kongresmen Howard Berman, predsjedavajući Komiteta za vanjsku politiku u Predstavničkom domu Američkog kongresa, kongresmen Alcee Hastings, predsjedavajući Helsinškog komiteta za ljudska prava, kongresmeni Russ Carnahan i Christopher Smith, kopredsjedavajući Kluba prijatelja BiH u Američkom kongresu (Bosnian Caucus) te kongresmeni Robert Wexler, Jeff Fortenbery, Eliot Engel, Mark Kirk i Earl Pomeroy.

Rezolucija bi se uskoro trebala naći na raspravi na Komitetu za vanjsku politiku, a potom i u redovnoj proceduri usvajanja.

Ovom rezolucijom Američki kongres daje uputstva novoj američkoj administraciji kako da odlučnije, energičnije i jasnije nastupi kada je u pitanju Bosna i Hercegovina predlažuci između ostalog i imenovanje Posebnog izaslanika za Balkan koji bi bio uključen u buduće procese oko ustavnih promjena, a što je ujedno vrlo direktna poruka da Amerika planira završiti svoj projekat u BiH. Nadalje, SAD bezrezervno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i pravni kontinuitet države Bosne i Hercegovine. Pozivanjem na zaključke Venecijanske komisije o neefikasnosti državnih institucija i njene preporuke za jačanjem istih, dominantna je namjera usklađivanja novog Ustava BiH sa standardima definisanim Europskom poveljom o ljudskim pravima. Rezolucijom se daje jasna poruka Europskoj uniji i političkim predstavnicima u Bosni i Hercegovini da je neophodna pomoć sa strane.

Stoga, Savjetodavno vijeće poziva sve bosanskohercegovačke patriotske snage da se ujedine i usmjere svoje napore u pravcu izgradnje Bosne i Hercegovine kao stabilne i prosperitetne države svih njenih građana i naroda, ravnopravnih na svakom djelu njene teritorije. Predvođeni univerzalnim principima ljudskih prava i sloboda, te držeći se međunarodnog prava, moguće je uvesti Bosnu i Hercegovinu kao takvu u Europsku uniju.

Savjetodavno vijeće također ohrabruje bosanskohercegovačku dijasporu u SAD-u da kontaktira svoje kongresmene i zatraži njihovu podršku, odnosno kosponzorstvo ove rezolucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: