Bez izuzetka
0

I advokati moraju izdavati fiskalne račune

FENA
Advokati u Federaciji BiH nisu izuzeti od obaveze evidentiranja prometa putem fiskalnih uređaja, kako je to propisano odredbama Zakona o fiskalnim sistemima.

Ovo je kazala glasnogovornica Federalnog ministarstva finansija Amela Mulavdić u izjavi Feni, odgovarajući na upit u vezi s pozicijom advokata, odnosno advokature kao profesije u procesu fiskalizacije.

Pojasnila je da su u skladu s Odlukom, koju je donijela Vlada Federacije BiH, od obaveze evidentiranja prometa putem fiskalnih uređaja izuzete djelatnosti javnih zdravstvenih ustanova, organa uprave i upravnih organizacija, te pravnih osoba koje vrše profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom i registrovanu djelatnost obavljaju uz zapošljavanje više od 50 posto osoba s invaliditetom.

Mulavdić, nadalje, navodi da su od spomenute obaveze izuzete djelatnosti Crvenog križa FBiH (CKFBiH), propisane Zakonom o CKFBiH, kao i druge humanitarne djelatnosti humanitarnih organizacija, udruženja i fondacija, koje nisu registrirane za obavljanje privredne djelatnosti.

Odluka o izuzeću odnosi se i na taksidjelatnost koju fizičke osobe obavljaju sa samo jednim vlastitim prijevozom te na djelatnosti obrtnika i srodne djelatnosti koji paušalno plaćaju porez na dohodak.

Obaveze evidentiranja prometa putem fiskalnih uređaja oslobođeni su - djelatnosti komisije registra vrijednosnih papira i društava za upravljanje fondovima, kao i prilikom obavljanja poslova finansijskog posredovanja, te prodaje na tržnicama namalo, koja se obavlja izvan trgovačkih radnji.

Odlukom o određivanju drugih djelatnosti koje ne podliježu obavezi evidentiranja prometa putem fiskalnih uređaja, proširena je lista izuzeća predviđenih članom 5. Zakona o fiskalnim sistemima.

Prema odredbama Zakona o fiskalnim sistemima, svaka osoba koja je upisana u odgovarajući registar za promet dobara, odnosno za pružanje usluga klijentima, ima obavezu evidentiranja ostvarenog prometa putem fiskalnih uređaja

Međutim, kako je Feni rečeno ranije, Advokatska komora Federacije BiH smatra da se odredbe Zakona o fiskalnim sistemima ne odnose na advokate, odnosno na advokaturu kao profesiju.

Inače, 31. oktobar je rok do kada su svi porezni obveznici u FBiH -obveznici druge grupe fiskalizacije dužni završiti postupak inicijalne fiskalizacije i fiskalni uređaj staviti u funkciju evidentiranja prometa.

To je ujedno i datum kojim se stječu uvjeti da Porezna uprava FBiH počne kontrolu svih obveznika fiskalizacije koji su bili dužni da se fiskalizuju u skladu s odredbama Zakona o fiskalnim sistemima.