{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hutovo blato među kandidatima za projekte koje će finansirati Evropska unija

F
6.6.2008. u 10:37
0
0
Hutovo blato među kandidatima za projekte koje će finansirati Evropska unija
0
Hutovo blato među kandidatima za projekte koje će finansirati Evropska unija
Arheološka zona Hutovo blato nalazi se u regionalnom projektu koji bi mogla finansirati Evropska unija, saznaje Fena od eksperata Evropske asocijasije arheologa (EAA) koja će lobirati za ovaj projekt.
Radi se o inicijativi za kandidaturu za projekat ELIPSA, koji se financira iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (za države članice EU) i fonda IPA za zemlje koje nisu u članstvu EU.

Jedna od tema natječaja je i razvoj ruralnih predjela pomoću promocije i prezentacije kulturne i arheološke baštine sa posebnom pažnjom na razvoj novih oblika djelatnosti, novih radnih mjesta i stvaranje dodane vrijednosti.

Inicijativa je potekla iz Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, a partneri su iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Grčke i Italije. Posebno značajno je sudjelovanje domaćih lokalnih, regionalnih i nacionalnih tijela (vladinih i nevladinih).

Partneri iz Slovenije su Odjel za arheologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani, Odjel Pejzažna arhitektura Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, Ekonomski fakultet Univerziteta u Ljubljani, Nacionalni zavod za zaštitu kulturne baštine i privatna firma Arhej d.o.o, dok su partneri iz Hrvatske Odjel za povijest Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu sa lokalnim zajednicama (područje S Like), Konzervatorski zavod Gospić i Karlovac, Centar za interdisciplinarna istraživanja, Filozofskih fakultet Univerziteta u Splitu sa lokalnim zajednicama sa Hvara. Partneri iz BiH su Odsjek za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Centar za balkanološka ispitivanja ANU BIH sa lokalnom zajednicom Hutovo blato i Ministarstvo kulture i sporta FBiH, partneri iz Grčke su Ministarstvo kulture, lokalne zajednice (Beocija), i istraživački timovi, dok su iz Italije univerziteti Trst ili Udine i lokalne zajednice sa područja Natisone i Friuli.

Tema projekta je istraživanje mogućnosti i oblika upravljavljanja kulturnim naslijeđem na primjerima arheoloških parkova i predjela. Primjeri su kasnoantički limes (Slovenija, Italija i Hrvatska), područje Velebita i Like, te područje sačuvanog antičkog katasatrskog sistema na Hvaru (Hrvatska), arheološka zona Hutovo blato (BiH) i antička naselja Beocije (Grčka)

Projekt bi trajao tri godine. Prijava za projekt ide u dvije faze. U prvoj fazi (kvalifikacije) potrebno je dati opće podatke o projektu i njegovom programu. Ako projekt prođe kvalifikacije, onda se piše kompletna i detaljna prijava. Rok za predaju prijave za prvu fazu je 13. juna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: