Isprobani recept
10

Huskić: Dodik opoziciju u RS-u napada s "nebranjene strane"

FENA
Adnan Huskić
Adnan Huskić
Radikalnim otvaranjem određenih tema, predsjednik RS Milorad Dodik svjedoči o tome u kolikoj mjeri postoji nervoza kod aktuelne vlasti u tom bh. entitetu, ocijenio je u izjavi za Fenu politički analitičar Adnan Huskić, komentirajući najave referenduma u RS-u o članstvu u BiH u NATO-u i uopće politiku odbacivanja ovog puta.

Komentirajući Dodikove opetovane izjave u spomenutom kontekstu, uključujući i najavu suspenzije ranije donesene deklaracije koja se odnosi na euroatlantski put BiH, Huskić je kazao da predsjednik RS-a i SNSD-a stavlja fokus na teme kojima opoziciju u RS-u napada s "nebranjene strane", svjestan da se radi o pitanjima u vezi s kojima opozicija nije jasno profilirala vlastiti stav.

Istovremeno, ističe da postoji cijela lepeza tema kojima Dodik po već isprobanom receptu, opoziciju izvodi na vlastiti teren, te da se to, nažalost, ponavlja iz godine u godinu.

Huskić smatra da je ova vrsta Dodikovog taktiziranja i manipuliranja ispraznim "nacionalnim nadimanjem" konstanta kojom opoziciju u RS-u drži satjeranu u ugao, daleko od vlasti i uz rizik da njeni protagonisti budu proglašeni izdajnicima nacionalnih interesa.

Po njegovim riječima, a u kontekstu odnosa Zapada i Rusije, te pozicije Srbije, Dodik se u toj konstelaciji, a rukovođen vlastitim interesima, "gura" kao najistureniji ruski igrač, što na neki način može imati određene implikacije na poziciju predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića koji je prinuđen na balansiranje između Istoka i Zapada.