{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Huseinović: Ibrahima Jahića su vojnici HVO-a izveli iz kamiona i otada ga nisam vidio

F
2.7.2007. u 14:25
0
1
Huseinović: Ibrahima Jahića su vojnici HVO-a izveli iz kamiona i otada ga nisam vidio
0
Huseinović: Ibrahima Jahića su vojnici HVO-a izveli iz kamiona i otada ga nisam vidio
Džafer Huseinović (1959.), svjedok optužbe u predmetu protiv Zdravka Mihaljevića, ispričao je danas na glavnom pretresu pred vijećem Suda BiH u Sarajevu o granatiranju mjesta Tulice 12. juna 1993. godine i sudbini grupe Bošnjaka koju su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zarobili i odveli do vojarne u Kiseljaku.
Huseinović je kazao da ga je „granatiranje sa svih strana“ zateklo na livadi dok je skupljao sijeno. Po zatišju je krenuo kući i vidio kako prema njemu idu majka, supruga i djeca. Rečeno mu je da su „upali četnici u selo“. Nije bio naoružan, a iz kuće je uzeo tri bombe. Naletio je na zasjedu HVO-a i zarobljen od trojice vojnika, naoružanih automatskim puškama. Bombe je predao.

Nakon što je nakratko pritvoren u garaži s nekoliko članova porodica Bajraktarević i Huseinović, druga trojica njemu nepoznatih vojnika odveli su ih natrag do Tulica, pridružili još jednoj grupi i sve njih, 28 ljudi, okrenuli tako da mogu gledati kako selo gori. U Tulicama je prepoznao sina Filipa Medića te Tibora Praju, u čijem predmetu je kasnije bio svjedok optužbe.

„Na mene je dvaput sa sedam do osam metara udaljenosti pucao vojnik HVO-a, koji je iz sela došao s drugim vojnicima“, kazao je danas Huseinović, prisjećajući se da je vojnik bio krupan, visok, s tetovažom „zmije“ s unutarnje strane desne ruke i tetoviranim datumom služenja vojske. Na leđima je imao pet-šest pušaka i puškomitraljez u ruci. Ovaj svjedok je poslije saznao da je riječ o Vladi Kapetanoviću iz Fojnice.

Sjeća se da mu je nakon dva hica treći bio namijenjen u čelo te da je tada prepoznao jednog vojnika HVO-a kao Vlatka Trogrlića Žunu, druga iz školske klupe.

Upitao ga je: „Vlatko, šta ovo znači?“ Umjesto odgovora vojnik je samo sagnuo glavu, pa je Kapetanović treći metak ispalio ispred sebe. Huseinović Kapetanovića pamti i kao osobu koja je tukla njegovog rođaka Kasima, koji je kasnije ubijen.

Grupa je kamionom, s civilnim vozilom ispred i drugim iza, prevezena do vojarne u Kiseljaku. Na putu do tamo kamion je zastao u Lepenici jer je Ibrahim Jahić primijećen kako iz kamiona izbacuje „smotuljak“, vjerovatno s novcem. Prema Huseinovićevom iskazu, Jahića su vojnici „skinuli“ iz kamiona i s njim se pješke vratili putem. Ibrahim Jahić na kamion nije vraćen, a ovaj svjedok ga otada nije vidio.

U vojarni u Kiseljaku bio je desetak dana. Nije saslušavan, a povremeno je izvođen na kopanje tranšeja. Sjeća se da je Džemail Huseinović dobio udarce po leđima, a Avdija Bajraktarević izveden na dva sata i jaučući vraćen.

U prisustvu UNPROFOR-a grupa je razmijenjena, jedni za Fojnicu, a jedni za Visoko.

Prema navodima optužnice, Zdravko Mihaljević Pijuk (1964.) je u svojstvu pripadnika II bojne brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) “Ban Josip Jelačić” iz Kiseljaka i u svojstvu komandanta jedinice HVO-a za posebne namjene „Maturice“ od aprila do juna 1993. učestvovao i pomagao u progonu, ubistvima i mučenju bošnjačkog stanovništva na teritoriji općine Kiseljak.

Optužnica navodi da je optuženi nakon artiljerijskog napada jedinica HVO-a na mjesto Tulice, općina Kiseljak, 12. juna 1993. sudjelovao u pješadijskom napadu na selo predvodeći zajedno s dvjema osobama pripadnike jedinice „Maturice“ i druge pripadnike HVO-a. Po zauzimanju Tulica, Zdravko Mihaljević je navodno pred zarobljenim bošnjačkim stanovništvom iz neposredne blizine automatskom puškom lišio života jednu mušku osobu i naredio da se razdvoje muškarci od žena te da grupa od 30 muškaraca krene prema mjesnom groblju u Tulicama.

Prema navodima optužnice, po dolasku do groblja Zdravko Mihaljević je s još dva pripadnika jedinice „Maturice“ iz neposredne blizine iz automatske puške ubio sedam osoba. Ostali zarobljenici, osim jedne osobe, navodno su prebačeni u kasarnu u Kiseljak, gdje su držani u nehumanim uvjetima i bili izloženi mučenju.
Optužnica tereti Zdravka Mihaljevića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: