BiH
16

Husein Rošić, premijer USK: Postoji mogućnost koalicije sa SDP-om, DF-om i laburistima

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/klix.ba
Foto: Arhiv/klix.ba
Početkom jula ove godine Unsko-sanski kanton dobio je novu, ovaj put manjinsku Vladu, šesnaestu od svog osnivanja. U razgovoru za Klix.ba premijer Husein Rošić (SDA) govori o planovima Vlade koju trenutno čine premijer i ministri iz SDA i SBB-a, skupštinskoj većini i mogućnosti formiranja stabilne koalicije te podršci i previranjima unutar vlastite stranke.

Trenutna Vlada Unsko-sanskog kantona imenovana je 10. jula, dok je 12. jula službeno preuzela dužnost. Prvi čovjek Vlade Husein Rošić u prošlom izbornom ciklusu obnašao je funkciju predsjednika Skupštine USK te jedno vrijeme poziciju savjetnika prethodnog premijera Izudina Saračevića.

Na početku samog razgovora, Rošića smo upitali šta je manjinska Vlada uradila u proteklih mjesec dana i koji su bili njeni prvi koraci.

"Zatekli smo teško stanje, kako u finansijskom smislu, tako i u smislu funkcioniranja kantonalnih institucija. Primjerice, Univerzitet je bio blokiran nekih sedam mjeseci, Razvojna agencija nije nikako radila i mnogi projekti koji su bili potpisani s međunarodnom zajednicom bili su prekinuti. Skupština kantona je riješila problem Univerziteta, tako da su donesene Izmjene i dopune zakona o Univerzitetu, promijenjena je upravljačka struktura, a ovih dana bit će izmijenjeno i stručno tijelo Univerziteta: Senat, rektor, prorektor i svi dekani. Mislim da smo se u kratkom roku prilagodili situaciji i krenuli u rješavanje problema te da imamo dobar kurs", kaže Rošić.

Deficit budžeta 69 miliona KM, priprema novih zakonskih rješenja

On govori da je jedan od osnovnih ciljeva Vlade stabilizacija stanja u budžetu koji je u veoma teškom stanju.

"Prema revizorskom izvještaju, deficit budžeta USK za prošlu godinu je blizu 69 miliona KM, a 44 miliona su dugovi po raznim osnovama: dva miliona dugujemo trudnicama, 2,5 miliona za boračka pitanja, 1,5 milion Univerzitetu, zatim obrazovanju, poljoprivrednicima i mogli bismo dalje nabrajati", ističe Rošić.

Zbog svega navedenog dodaje da je u pripremi pet zakonskih rješenja koja će biti mjera Vlade s ciljem zaustavljanja negativnih trendova u budžetu. Radi se o Zakonu o uštedama, Zakonu o platama direktora javnih ustanova i institucija, Izmjenama i dopunama zakona o platama javnih zvaničnika, zatim Zakon o turizmu te Zakon o unutrašnjim poslovima.

"Prema Zakonu o platama direktora javnih ustanova i institucija čiji je osnivač kanton, direktor neke ustanove ili institucije moći će imati maksimalno tri prosječne plate. U narednih nekoliko dana taj bi zakon trebao biti u formi nacrta, a polovinom septembra bi trebao biti u proceduri. O čemu se tu radi: ja primjerice kao premijer imam platu od 2.900 KM, a imate direktora koji imaju platu od 7.000 KM. To je nedopustivo i na tome ćemo raditi", kaže naš sagovornik, dodajući da bi prema navedenim zakonskim rješenjima trebali imati godišnje uštede blizu 12 miliona KM.

Postoji mogućnost ulaska SDP-a, DF-a i Laburističke stranke u izvršnu vlast

S obzirom na činjenicu da su manjinsku Vladu izglasala četiri poslanika SDA, dva SBB-a te poslanici opozicionih stranaka: četiri SDP-a, četiri DF-a i dva Laburističke stranke, Rošića smo upitali koliko je koncept manjinske Vlade dugoročno dobro rješenje te da li se može očekivati neka šira koalicija u Skupštini kantona.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Prilikom izglasavanja Vlade dogovoreno je da će deset poslanika u Skupštini kantona iz opozicije podržati rad Vlade u narednih 100 dana. Odmah nakon tih 100 dana ponovo ćemo sjesti i dogovoriti principe djelovanja do kraja ovog mandata. Postoji i mogućnost da će predstavnici opozicijskih stranaka koje podržavaju Vladu ući u izvršnu vlast i moja procjena je da će ovaj sastav Vlade biti izmijenjen u jednom dijelu te da će on nastaviti raditi do kraja ovog izbornog ciklusa", pojašnjava.

Govoreći o previranjima i neslaganjima unutar Kantonalnog odbora SDA, Rošić potvrđuje da je tačno da su prilikom imenovanja manjinske Vlade SDA i SBB-a samo četiri od deset poslanika iz Kluba SDA glasala za sastav ove Vlade.

"Međutim, sada je ta podrška povećana na osam poslanika s tendencijom da bude svih deset. Kada je riječ o KO SDA USK, mi smo postigli skoro jedinstven stav unutar organa stranke i stabilizirala se unutarstranačka situacija. Imamo samo još jednu općinsku organizaciju u kojoj ćemo morati rješavati stanje nakon lokalnih izbora", dodaje Rošić, ne otkrivajući o kojoj se općinskoj organizaciji radi.

Šesnaesta Vlada od osnivanja kantona

Odgovarajući na pitanje koliko su česte smjene vlasti u ovom kantonu dobra praksa za same građane, Rošić kaže da je manjinska Vlada na čijem je čelu ustvari šesnaesta Vlada od osnivanja kantona te da je po tome Unsko-sanski kanton jedinstven u Federaciji.

"Brojne smjene vlasti nisu potrebne i nisu pozitivna stvar. One narušavaju finansijsku disciplinu, donošenje kvalitetnih zakonskih rješenja, budući da se političari bave većinom sami sobom, a ne rješavaju se nagomilani problemi građana. To ne može biti dobar primjer prakse i možda je ovo ta Vlada od koje će se krenuti od principa da ne treba ići više u tom pravcu. S druge strane, vjerujemo da će biti zahtjeva od političkih konkurenata za takvim nečim, ali to je ustvari i smisao politike – da dominira procesima", pojašnjava.

Za kraj, kao i njegovog prethodnika Izudina Saračevića, i Rošića smo upitali šta misli o odnosu zvaničnog Sarajeva prema Krajini te da li je ova regija zapostavljena po pitanju kapitalnih projekata u odnosu na ostatak države.

"Naravno da nismo zadovoljni tim odnosom, ali ja mislim da smo tome ponajviše krivi mi sami. Naši ljudi koji odu u parlamente na federalnom i državnom nivou nisu dali dovoljan doprinos da se značajnija finansijska sredstva izdvoje za naš kanton. Nezamislivo je da od pola milijarde eura koje je Vijeće ministara planiralo za infrastrukturne projekte na području BiH, Unsko-sanski kanton nije dobio ni marke. To je neprihvatljivo. Mi ćemo svakako tražiti svoj prostor u ovom sazivu Vlade i aplicirati za projekte i za to imamo apsolutnu podršku gospodina Izetbegovića", govori za kraj Rošić, dodajući da je njegova prva zvanična posjeta bila upravo Kantonu Sarajevo, prilikom čega je od premijera Konakovića zatražio da zajednički nastupaju prema federalnim institucijama.